Landshövding Margareta Pålsson välkomnar oss till sitt hem där hon faktiskt måste bo. Det var här som kungarna satt kring de runda små borden på andra våningen och diskuterade allvarliga ting.
– Det här mötet var jätteviktigt och har gjort residenset berömt, säger Margareta Pålsson.
Kung Håkon kom från Norge via tåg liksom Gustav V som kom från Stockholm där han helst hade arrangerat detta trekungamöte. Kanske var det den danske kungen Christians motvillighet, han fick övertalas av sin regering, som gjorde att mötesplatsen på hans förslag blev just Malmö.
Aldo Iskra har regisserat och dramatiserat kungamötet i en radiopjäs bland annat med röster från den allmänna upphetsningen i folkmassan på Stortorget. Och bland dessa fanns en tydlig krigsromantik.
– Många historiker säger att första och andra världskrigen hänger ihop och att de egentligen aldrig slutat. Det fanns då en nationalromantik och en fascism och det finns det också idag i vårt land.
Första Världskriget hade pågått i flera månader då de tre monarkerna ville manifestera Nordens neutralitet. Men inte utan viss tvekan från tyskvänlige Gustav V.
– Kungen ville enligt många källor ansluta sig till Tysklands sida men det ville inte regeringen speciellt efter kungens famösa borggårdstal i början på 2014, säger Aldo Iskra.
Margareta Pålsson visar oss ut på den kända balkongen där de tre kungarna talade och vinkade till den stora folksamlingen.
– Här stod de och nedanför hade 500 det vill säga hälften av alla studenter i Lund samlats tillsammans med malmöbor, säger Margareta Pålsson.
En detalj som kunde ha förändrat den Nordiska historien om än inte världskrigets utveckling var den fallfärdiga balkongen som endast hängde på några få rostiga gångjärn.
– Kungarna såg nervösa ut vilket kanske berodde på spänningar mellan dem men kanske också på att de fått kunskap om den skrangliga balkongen. Och det är typiskt för Malmö att det blir detta som fångar uppmärksamheten, säger Aldo Iskra.
Lyssna
Radiopjäsen ”I havet av svartklädda män” sänds i P1 lördag 20 december kl. 13.30.