• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nya regler gör fiskare skeptiska

Publicerad

All fisk som fångas i havet ska tas iland, även små fiskar som tidigare slängts tillbaka i havet. Det har EU bestämt och reglerna gäller från årsskiftet.

Fiskarna på Österlen är skeptiska.

– Jag tror inte det kommer att fungera om inte det blir kontroller till havs, säger Olle Viberg, ordförande i Österlens Havsfiskeförening.

Olle Viberg har fiskat i hela sitt liv och har varit med i olika sammanhang och diskuterat vad som bör göras för att öka fiskbeståndet i Östersjön. Själv deltar han i ett forskningsprojekt med burar som används istället för traditionella nät. Fler fiskar överlever och sälarna kommer inte åt fisken på samma sätt som när de sitter fast i ett nät.

Ska döda så lite fisk som möjligt

Havs- och vattenmyndigheten vill att fler fiskare ska se över sina fiskemetoder och sina fiskeredskap så att det blir ett mer selektivt fiske än vad det är idag. Det är syftet med de nya reglerna om så kallad landningsskyldighet.

– Fiskarna måste utveckla sitt fiske och inte ta upp de individer de inte vill ha. De ska döda så lite fisk som möjligt och lämna den kvar som de inte får avsättning för, säger Ingemar Berglund, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg.

Tjänar lite på småfisk

Fiskarna är inte intresserade av att ta iland de små fiskarna eftersom de inte tjänar så mycket på att sälja dem. Torskar som är mindre än 35 centimeter kan till exempel inte filéas utan mals ner och säljs som djurfoder eller fiskfärs i Danmark.

Genom landningsskyddet tvingas de dock att ta med sig även dessa fiskar hem i båtarna.

– Det kommer aldrig att fungera om det inte blir kontroller till havs, säger Olle Viberg.

Han berättar att de gör stickprovskontroller på fiskebåtarna i Norge och det behöver de göra även i Sverige om fiskarna ska följa reglerna.

– Annars kommer de att slänga tillbaka den olönsamma fisken i havet, säger Olle Viberg.

De nya EU-reglerna gäller från 1 januari och ska vara fullt genomförda 2019.

Regler för större fisk

Under 2015 omfattas fiske av sill, skarpsill, lax och torsk i Östersjön och fiske av makrill, sill, blåvitling, skarpsill och tobis i Västerhavet. Men för det stora fisket i Västerhavet av matfisk som torsk, kolja, räka och havskräftor gäller det nya regelverket först från 2016.

– Detta har Sverige jobbat för hela tiden, men det har varit många och långa förhandlingar. Sveriges ståndpunkt har varit att värna ett hållbart fiske, säger Ingemar Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.