17-årig uppviglare bakom bränder

Uppdaterad
Publicerad

Polisen säger att 17-åringen borde ha tagits om hand för länge sedan.

Enligt polisen var det ett gäng på mellan 20 och 30 ungdomar som iscensatte bränderna. Syftet kan ha varit att locka dit polisen.

– Vi tror att de kan ha velat få dit oss för att sedan utsätta oss för stenkastning, säger Bengt Hersler, närpolischef på Rosengård.

Polisen vill se åtgärder för 17-åring

Två personer har anhållits, misstänkta för uppvigling,  och ytterligare en har omhändertagits. En av dem, en sjuttonåring, är  hårt kriminellt belastad, och polisen vill nu att det sätts in åtgärder mot honom.

– Han har dömts för flera brott, och stör ordningen i området.  Vi skulle gärna se att han antingen frihetsberövas av domstol eller att socialtjänsten sätter in åtgärder mot honom, säger Bengt Hersler.

Det var vid 22-tiden som larmet kom om att en fyrhjuling och en motorcykel brann vid en mack på Ramels väg i Rosengård. Polis som kom till platsen utsattes för stenkastning och i samband med det greps en person.

Brandlarm kom slag i slag

Polisen tillkallade förstärkning och hade ett stort antal patruller på plats. En timme senare kom nästa larm om brand i ett sophus i samma område. Även den branden misstänks ha varit anlagd.

Runt midnatt kom ytterligare ett larm om en brinnande moped på Vougts väg. Branden kunde släckas och vid det laget var det folktomt och lugnt i området. Polisen stannade dock kvar och höll koll på läget fram till halv tre på morgonen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.