Sommartider betyder streetrace-tider. Till södra Sverige kommer förare ända från Norge och tävlingarna lockar tusentals åskådare, enligt polisen, som nu vill ta krafttag mot de olagliga tävlingarna.
Högre försäkringspremier för dem som kör streetrace, betongsuggor som blockerar möjliga körbanor och förbud att vistas på platsen där tävlingarna hålls. Det föreslår Karim Ottosson, biträdande närpolischef i Helsingborg, som fått nog av streetrace, som han menar tar onödiga resurser från annat polisarbete.
-Jag tror inte att man förstår i övriga landet hur stort streetracing är här i södra Sverige, det är ett jätteproblem.
Stora risker för förare och åskådare
I samband med ett streetrace i Helsingborg i lördags kväll voltade en bil och hamnade på taket. Föraren klarade sig, men Karim Ottosson pekar på att riskerna är stora, inte bara för förarna, utan även för åskådarna.
-Det är både skrämmande och beklämmande att vi bland publiken ser barnfamiljer med små bebisar i famnen.
Lagliga banor en lösning
Anders Arvidsson, som arbetar med trafikfrågor vid Rikspolisstyrelsen, anser att de mest effektiva sätten att få bukt med problemet är att ordna lagliga banor att köra på, samt att upplysa om riskerna. Försäkringsbolagen kan komma att påverka alltmer, bland annat genom att neka ersättning till den som kör sönder bilen i ett race.
Fakta: Brott och olyckor vid streetrace
* 2013: En man larmade falskt om en pågående misshandel för att få bort Kronobergspolisens patrull från ett illegalt streetrace på annan plats i länet.
* 2012: En polisbil saboterades vid en olaglig tävling i småländska Bredaryd.
* 2009: En polis var nära att bli påkörd vid ett race i Umeå. Föraren anhölls först för mordförsök, men dömdes för vårdslöshet i trafik.
* 2002: En 20-årig man omkom och en ung kvinna skadades när deras bil kraschade i en rondell i Helsingborg.
* 2002: En 23-årig man dog i en singelolycka i centrala Stockholm. Bilen gick med hög fart rakt in i en bropelare.