Det visar Rädda barnens fattigdomsrapport som lades fram under onsdagen.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menar att den ökande fattigdomen beror på finanskrisen och kritiserar samtidigt Rädda Barnens rapport.
– Jag tycker att de har ett ensidigt vänsterperspektiv. Allt handlar om olika bidrag. De har helt tappat bort betydelsen av arbete, säger Fredrik Reinfeldt.
Mary Douglas är verksamhetsutvecklare på Rädda barnen i Malmö. Det är inte första gången som hon fått mothugg när det gäller deras rapporter om barnfattigdom.
– Vi har mött den här kritiken tidigare. Men vi på Rädda barnen tittar på frågan ur ett barnperspektiv och följer barnkonventionen. Vi är en helt partipolitiskt obunden organisation, säger hon.
Det finns också många fattiga barn i Perstorp och Burlöv, kommunerna hamnar på de åttonde respektive tolfte sämsta placeringarna i landet.
Rapporten visar också att antalet fattiga barn ökade i Sverige mellan 2008 och 2009 och att de allra rikaste barnhushållen drar ifrån medan de fattigaste halkar efter.
En dryg tredjedel av barnen i Malmö beräknas leva under fattiga förhållanden, jämfört med 25 procent i Landskrona och knappt 20 procent i Perstorp.
Lomma finns med bland de kommuner där läget är bäst i Sverige, bara knappt fem procent av barnen beräknas leva i fattigdom.
Lillemor Birgersson
lillemor.birgersson@svt.se
Fakta: Barnfattigdom
Barnfattigdomen i Sverige ökar för andra året i rad i Rädda Barnens mätning, mellan åren 2008 och 2009. Andelen fattiga barn steg från 11,5 procent till 13.
Totalt lever 248 000 barn i fattiga familjer.
Värst är det för barn till ensamstående och barn till föräldrar med utländsk bakgrund.
Bland barn till ensamstående är det tre gånger så vanligt med fattigdom som bland barn till sammanboende.
Nästan vart tredje barn med utländsk bakgrund lever i ekonomisk utsatthet jämfört med sex procent av barn till svenskfödda föräldrar.
Barnfattigdomen varierar kraftigt mellan landets kommuner, från 4 procent i Täby till 34 i Malmö.
Källa: Rädda Barnen (TT)