Satsning för färre fallolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Fallolyckor är en vanlig dödsorsak bland äldre. Nu satsar alla sjukhus i Skåne på att ge goda råd åt dem som drabbats av benbrott så det inte ska hända igen.

Hälften av alla kvinnor som fyllt 50 år kommer att få en benskörhetsfraktur. En fjärdedel kommer att drabbas av en höftfraktur.

– Det kostar mycket pengar att behandla dessa patienter och det innebär ett stort lidande, säger Björn Rosengren, ortoped och forskare på SUS, Skånes universitets sjukhus.

#frittfall

Skåne satsar som första region i landet, på att erbjuda alla som kommit till akuten med en fraktur att få hjälp så de inte hamnar på sjukhuset igen. Idén med att skicka ut ett informationsbrev med goda råd och ett frågeformulär kommer från England, som är föregångslandet på det här området.

De råd som ges handlar om kost, motion, alkoholkonsumtion och rädslor.

– Det handlar också om att ha bra glasögon och att se över hur det ser ut hemma så det inte är lätt att falla omkull, säger Björn Rosengren.

Vanlig dödsorsak

Varje dag dör två-tre personer över 65 år efter en fallolycka.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har räknat ut att fallolyckorna kostar 25 miljarder per år. Det är en siffra som väntas stiga i snabb takt eftersom befolkningen blir äldre. Många är medvetna om riskerna med att falla och de försöker på olika sätt stärka sitt skelett och förbättra sin kondition.

– Jag går en promenad varje dag på ungefär en timme, berättar Britt Johansson som är 94 år och bor i Malmö.

Hon har fallit omkull många gånger och haft en höftfraktur.

– Jag kan inte räkna hur många gånger jag har ramlat men om det händer igen är det väl någon som kan hjälpa mig, säger Britt Johansson.

Alla sjukhus

Förhoppningen är att färre ska drabbas av återkommande benbrott genom de råd, som ortopederna ger.

Lund och Malmö var först: De började redan i april och i november ska även de andra sjukhusen i Skåne följa upp de patienter som är över 45 år och blir omhändertagna på sjukhus på grund av ett benbrott i t ex höft, handled eller axel. Vilka är de vanligaste frakturerna bland äldre.

Alla får ett informationsbrev med allmänna råd tillsammans med ett frågeformulär med posten när de lämnat akuten. Utifrån svaren på frågorna, och eventuellt också en bentäthetsmätning som de som behöver får genomgå, skapas en bild av den specifika patientens riskfaktorer för ytterligare frakturer, t ex benskörhet, dålig balans eller för lågt kalkintag.

– På så sätt kan specifik behandlingar som verkligen hjälper patienten identifieras och rekommenderas till primärvården som omsätter rekommendationerna i praktiken, säger Björn Rosengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#frittfall

Mer i ämnet