Vilken diagnos du får i vården beror i hög grad på vilken ägandeform vårdcentralen du besöker bedrivs under. Det visar forskning som gjorts av läkaren Sven Engström.
Som vården är uppbyggd i Skåne i dag får en vårdgivare betalt av region Skåne utifrån antalet listade patienter på vårdcentralen. Men den här summan ökar ju sjukare varje enskild patient är. Ju fler diagnoser desto mer pengar.
– Det blir en kapplöpning, hänger man inte med i den tappar man pengar, säger Sven Engström.
Den forskning han bedriver har sin bas i Jönköping. Där drogs samma slutsatser förra året. Genom att jämföra antalet diagnoser med hur mycket läkemedel patienterna sedan valde att hämta ut, påvisades stora skillnader mellan olika vårdcentraler. Diagnoserna var betydligt fler hos de patienter som vänt sig till vårdcentraler som ägs av läkare.
System uppmuntrar
Nu har Sven Engström gjort samma undersökning i Skåne, och även här har han hittat stora variationer.
– De läkare som själva äger sin vårdcentral har störst incitament att sätta fler diagnoser, och därmed få mer pengar, säger Sven Engström.
Men att läkarna skulle vara oärliga och bara maximera sin vinst vill han inte säga.
– Det är systemet som tillåter det här. Det är ju uppbyggt på ett sätt som gör att det är möjligt, säger Sven Engström.
Förutom de ökade ekonomiska kostnaderna för Region Skåne ser Sven Engström även andra problem med alltför generösa diagnoser.
– Om en patient till exempel råkar ur för en trafikolycka kan det ligga denne i fatet om det finns andra diagnoser i bagaget, sådant som kan minska ersättningen. Det blir ju väldigt onödigt ifall det inte ens handlar om en sjukdom, utan att diagnosen satts av andra skäl, säger han.
Men hur pass säkra är de metoder du använt för att komma fram till det här?
– Helt säkra kan de inte vara, för vi har inga bra system för att mäta sådant här i Sverige. Men de data jag använt mig av är den tydligaste indikatorn vi har för att se vart det lutar.
”Allvarliga anklagelser”
Jaan Tinoleon, ordförande för Vårdföretagarnas Branschråd i Skåne vill inte ge några specifika kommentarer kring Sven Engströms forskning.
– Jag har inte tagit del av den personligen, men den innehåller ju onekligen allvarliga anklagelser, säger han.
Däremot motsäger han sig inte påståendet om olikheterna i diagnossättning.
– Men det kan bero på många olika saker. Det system som finns i Skåne, där vårdtyngden har en koppling till ersättningen, stimulerar diagnosregistrering. Och det måste ju varit en medveten viljeyttring från Region Skåne. Att man velat ha en bättre och mer noggrann diagnosregistrering.
Att det förekommer skillnader mellan offentliga och läkarägda vårdcentraler tror han kan ha andra orsaker än att de privata själva behåller pengarna.
– Det kan vara så att de privata är duktigare på att uföra det som beställaren, i det här fallet Region Skåne, vill.
Och att läkarna skulle vara oärliga och bara vara ute efter att maximera sin vinst vill inte heller Sven Engström säga.
– Det är ju systemet som tillåter det här. Det är ju uppbyggt på ett sätt som gör att det är möjligt, säger Sven Engström.