Åtta hundvalpar fick avlivas efter ett smugglingsförsök. Foto: Tullverket

Allt fler valpar avlivas

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen föll domen mot de fyra män som stått åtalade för att ha smugglat in åtta hundvalpar, 110 vaktlar och tre kaniner till Sverige. Djuren avlivades och allt fler djur, framför allt hundvalpar går samma öde till mötes.

Den femte september stoppade tulltjänstemännen vid Lernacken en minibuss med släp. I släpet hittades bland annat åtta hundvalpar.

– De mådde väldigt dåligt eftersom de hade transporterats två dygn från Rumänien till svenska gränsen. De var packeterade i burar och burarna stod på varandra så att avföring och annat kom ju uppifrån och ner på de djuren som stod under. Så bland annat hundarna hade avföring i pälsen, säger Anders Svensson, utredare på tullkriminalen.

”Följer mönstret”

Det här smugglingsförsöket är ett av de större de senaste åren men tillvägagångssättet är typiskt.

– Det följer mönstret. Valparna har köpts i Rumänien, ett högriskland för rabies, de har körts till Sverige under vidriga transportförhållanden och de säljs här via internet, säger Michael Diemer, chef på Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur.

Varje månad stoppar tullen valpsmugglare och de upplever att det blivit vanligare de senaste åren.

– Det handlar om pengar helt och hållet. Det här är kriminella nätverk som ena dagen smugglar djur och nästa dag kan syssla med annan kriminalitet som narkotikasmuggling till exempel, säger Elisabeth Novén, chef på tullkriminalen.

Måste stoppa efterfrågan

Alla djuren som kom i september avlivades och det är så det brukar sluta för smuggelvalparna. Förra året fattade Jordbruksverket beslut om avlivning i 24 ärenden, fram till och med oktober i år handlar det om 29 fall. Varje ärende kan handla om ett flertal valpar.

– Om det kommer en hundvalp utan rabiesvaccination då finns det ingen annan lösning, säger Michael Diemer.

Han menar att det enda sättet att få stopp på smugglingen är få stopp på efterfrågan.

– Så länge man kan köpa en valp för några hundralappar i utlandet och sälja den här för 15 000 kronor eller något i den stilen så lär smugglingen fortsätta och den lär öka, säger Michael Diemer.

Här kan du läsa mer om insmugglare valpar:

Jordbruksverket om hur du gör för att undvika insmugglade valpar

Jordbruksverkets regler

Tullverket

Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.