Foto: Scanpix

Svamp hotar tujor

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en växtsjukdom utan bot har nått Sverige. Den här gången är det tuja, vanlig häckväxt och även på kyrkogårdar, som drabbats av en svamp.

Experter jämför med buxbomsjukan och varnar för snabb spridning.

Tuja är en barrväxt och en av landets mest planterade åretruntgröna växter, som inte växer vilt i Sverige. Sjukdomen, som först gör att barren svartnar längst ned, observerades för första gången i Skottland för drygt ett år sedan.

Forskarna vet lite om sjukdomen men tror att den kommit med smittade plantor från Belgien och Holland. Svampen trivs i fuktig omgivning.

Svartnade plötsligt

Det var en kvinna i Staffanstorp som blev orolig när hennes nyplanterade tujor plötsligt blev svarta längst ned. Haldo Edlund, trädgårdskonsulent vid Hushållningssällskapet, skickade in prover till Sveriges lantbruksuniversitet och där konstaterade man att det rörde sig om en svamp, skriver Kristianstadsbladet. Den kallas Phytophthora lateralis och saknar svenskt namn.Haldo Edlund hoppas att personer som köper tuja är observanta på plantorna så att man i möjligaste mån kan undvika snabb spridning. Något sätt att bekämpa sjukdomen finns inte i dag.

-Phytophthora är ett stort släkte som tillhör algsvamparna. I och med klimatförändringens varmare väder riskerar vi att få in allt fler sjukdomar, säger Elna Stenström, docent i skoglig patologi, vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Jämför med buxbom

Man kan jämföra med buxbomsjukan som slog till i höstas och som på kort tid lett till att buxbomen håller på att utrotas. Elna Stenström tror att angreppen på tuja kan bli lika allvarliga som dem på buxbom, om sjukdomen får fäste i Sverige. Från USA finns rapporter om att den aktuella svampen också angriper cypresser.

-Det är viktigt att bränna upp sjuka plantor av buxbom och tuja för att hindra smittspridningen, säger Elna Stenström.

Vi måste bli mer observanta vid växtimport, anser hon.

-Det är ett jätteproblem och vi är oroliga för att få in fler av de här Phytophthora-arterna. Jordbruksverket har kontroll på plantskolorna för att fånga in växter med de här svamparna, säger hon, men sjukdomarna är svåra att upptäcka och risken att vi får in nya skadegörare är stor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.