Tillgänglighet i staden kan öppna en ny värld

Uppdaterad
Publicerad

Restauranger, affärer och caféer som inte är tillgängliga för alla kan sedan 1 januari i år ses som en form av diskriminering. Åtgärder som att bygga ramper eller jämna ut trösklar ska göra det möjligt för fler att kunna komma in.

I solskenet i Kristianstad kör Gabriel Ghazarian upp på en lång stålramp mot en restaurangingång.

– Den funkar jättebra, stabil och bra anpassad för funktionshindrade, säger han.

Tillgänglighet i Skåne

Kan smälta in i Kristianstad

I Kristianstad finns Riksgymnasiet där Gabriel går. Det är ett gymnasium som är anpassat för personer med olika former av rörelsehinder och finns på fyra platser runt om i landet. Gabriel tror att skolan är ett av skälen till att just Kristianstad är så pass väl anpassat för hans snabba hjul. 

– Det är lite ”funktionshindrades stad” kan man säga. Här kan vi smälta in med alla andra och känna oss välkomna och ta del av staden, säger han.

Vad är det för ställen som brukar vara krångliga att ta sig in på?

– Till exempel var jag på ett café för ett tag sedan där det var ett trappsteg upp. För någon som är helt sittande i en permobil så är det jättesvårt. Jag kan gå några steg så det är lite enklare för mig, men det blir ändå jobbigt, säger han.

Men vad tänker man om att det som ser så lätt ut också kan vara så svårt?

– Man tänker att varför måste jag vara i denna situationen. Alla ska väl få komma in och handla något de vill käka. Det känns lite hopplöst.

Lagändring

I januari i år kom en lagändring som säger att bristande tillgänglighet nu kan ses som diskriminering. Lagen omfattar till exempel trösklar och trappor till affärer och restaurangers, men lagen har varit omdiskuterad då den undantar verksamheter som har färre än tio anställda.

– Jag tror det kommer att påverka, men jag tror det kommer ta tid innan poletten trillar ner och samhället inser hur det borde se ut, säger Aviva Ejdelman som är sekreterare i Unga Rörelsehindrade syd. 

Hon menar att det finns skillnader i tillgänglighet mellan städerna, inte minst med tanke på hur till exempel färdtjänst fungerar.

Gabriel Ghazarian är ganska nöjd med staden han bor i just nu, Men han håller ändå med om att det på många håll behövs en förändring.     

– I framtiden tycker jag faktiskt att man behöver tänka mer på funktionshindrare. Vi är ju också människor som alla andra och ska kunna ta oss fram. Jag tror att om man ger den möjligheten till funktionshindrade så öppnar det en ny värld, då tror jag att man som människor kan komma mer överens och se att funktionshindrare också kan ge något till samhället, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillgänglighet i Skåne

Mer i ämnet