Tjugo år sedan storbranden på Vakö myr

Uppdaterad
Publicerad

I sommar är det 20 år sedan den stora branden härjade på Vakö myr på gränsen mellan Skåne och Småland. Det lilla samhället Hökön blev under några veckor centrum för räddningsinsatsen. Under våren har ett 15-tal bybor samlat material om branden, och lagom till 20-årsdagen släpper de en bok om den.

Den 10 juli 1992 startade branden, som förmodligen var anlagd. Det var extremt torrt i markerna. Med vinden spred sig branden snabbt norrut. Fronten var ett par hundra meter bred men ändå hanterbar. Men så hände det som inte fick hända. Vinden vände till västlig och tilltog i styrka. Fronten blev nu plötsligt ett par kilometer bred.

Det tog nästan en vecka innan branden var under kontroll. Då hade ett skogsområde på cirka 15 kvadratkilometer bränts ned. Först framåt hösten slutade det pyra i myren.

Under hösten har ett 15-tal invånare i Hökön gått en studiecirkel. Från början var det meningen att de skulle studera byns historia. Men ganska snabbt gled man över till att mest intressera sig för den största händelsen i byn i mannaminne, branden på Vakö myr. Och nu skriver de en bok om den.

– Lagom till Hököns marknad den 8 juli släpper vi boken, som kommer att innehålla det material vi samlat in genom intervjuer med brandmän och frivilliga, säger Solveig Palm, en av cirkeldeltagarna.

Dessutom utlovar hon många fina bilder.

– Det kommer att bli en bok alla vill ha i bokhyllan, avslutar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.