Treåring förlorade tårna

Uppdaterad
Publicerad

Treårige Wiggo Sundahl förlorade delar av sin fot när han ramlade av en åkgräsklippare. Nu vill föräldrarna och läkarna varna andra.

Wiggo, som kommer från Kalmar,  åkte gräsklippartraktor tillsammans med sin mofar. När gräsklipparen körde ner i en grop föll Wiggo ur och landade med foten under.

– Den klippte tårna och lite av foten, berättar mamma Josephin Sundahl.

Wiggo fördes till SUS i Malmö.

– Fotens främre del blev i princip amputerad. Tyvärr gick hans tår inte att rädda, säger ST-läkaren Björn Schönmeyr.

En del av pojkens lår togs bort och sattes in för att kompensera skadan i foten. Operationen var lyckad men pojken kommer att behöva specialistvård under lång tid.

Hoppas att han snart ska kunna gå igen

Familjen hoppas att rehabilteringen ska gå bra och att Wiggo snart ska kunna gå, om än med något mindre handikapp.

– Nu har jag inte ont, säger Wiggo.

Familjen vill nu varna andra för en av de stora sommarfarorna.

– Gräsklippare utgör en fara för alla barn, säger specialistläkaren Stina Klasson vid plastikkirurgiska kliniken vid SUS Malmö.

Där utfärdar nu även kirurgerna en varning. För några år sedan fick de in fyra stycken treåringar som hamnat med fötter under åkgräsklippare bara på en sommar.

– Vi vill inte uppleva en sådan sommar igen, säger Stina Klasson.

Trots allt har man lyckats rädda en stor del av pojkens fot.

– Den här typen av kirurgi har utvecklats mycket. Nu kunde vi använda en del av pojkens lår för att bygga upp en del av foten igen, säger Stina Klasson.

Mikrokirurgi – en räddning i åkgräsklipparnas tid

Tekniken kallas mikrokirurgi, och bygger på att man arbetar med mikroskop för att urskilja små blodkärl och nervtrådar, för att som en slags kroppens finsnickare kunna snickra ihop och rädda kroppsdelar som tidigare inte kunnat räddas.

Men trots kirurgins utveckling – det viktigaste handlar om så enkla saker som att ha säkerhetsmarginal för barnen, menar Stina Klasson.

– Barn rör ju på sig – och ibland på ett oväntat sätt. Det gäller att inte underskatta det.

Olyckor med gräsklippare

* Sju av de åtta dödsolyckorna med åkgräsklippare som inträffat sedan 1998 har skett sedan redskapen vält och hamnat över föraren.

* En dödsolycka inträffade sedan förarens huvud klämts fast mellan grenen på ett äppelträd och klipparens gräsuppsamlingslåda.

* Förutom dödsfall har olyckor med svåra skador inträffat med åkgräsklippare. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.