• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

32 svenskar har dött för IS

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har 32 svenskar dödats i Syrien och Irak då de stridit för terrororganisationen Islamiska Staten (IS).

Säkerhetspolisen bekräftar siffran för Nerikes Allehanda. Sirpa Franzén, presschef, säger till TT att uppgifterna kommer från bland annat sociala medier, anhöriga till de stupade och utländska säkerhetstjänster.

– Men vi kan aldrig få officiellt bekräftade uppgifter från en sådan här konfliktzon. Det är smått omöjligt just nu och det är möjligt att det aldrig kommer att bekräftas.

Terroriströrelsen IS

Alla dödade är män

Totalt har omkring 130 svenskar rest till Syrien och Irak för att strida med IS sedan sommaren 2012. Alla dödade är män.

Innan sommaren hoppas inrikesminister Anders Ygeman (S) kunna presentera den nya nationella strategin mot terrorism.

– Det här är något som är ett relativt nytt fenomen, och ett som utvecklas. Då behöver vi se över den verktygslåda som polisen och säkerhetspolisen har för att följa vilka som reser i väg och de som överlever och kommer hem, säger han.

Sahlin ska få mer resurser

Sirpa Franzén säger att Säpo välkomnar alla initiativ när det gäller att få stopp på problemen.

– Helst skulle vi vilja hindra att det uppstår, att ta itu med radikaliseringen, säger hon.

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, ska få mer resurser och ett utökat uppdrag att bland annat titta på att förebyggande av radikalisering.

Fakta: Terrorlagstiftning

 * I dag är det enligt svensk lag förbjudet att rekrytera, uppmana och utbilda till terrorbrott. Flera EU-länder har tuffare lagstiftning och har kriminaliserat exempelvis deltagande i terrorismträning. Den svenska regeringen beslutade den 18 december att snabbutreda om att kriminalisera organisering, rekrytering, finansiering och resande. Den är tänkt att leverera sitt resultat i juni.

 * I Tyskland och Belgien finns också möjlighet att beslagta pass. Norge och Danmark har strängare lagstiftning på gång.

 * I september antog FN en resolution för att förhindra att personer ansluter sig till terrororganisationer som IS i Syrien och Irak. Resolutionen kräver att respektive medlemsland vidtar åtgärder på området.

 * Från hela Europa beräknades mot slutet av 2014 att minst 3 000 personer ha rest för att strida med IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet