Foto: TT

Grönt ljus för vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan vargjakten i Värmland och Örebro starta. Men beslutet som gav klartecken handlade inte om jakt. Snarare om svensk lagstiftning.

-Många kommer att gå ut och börja jaga i morgon (fredag). Det ska komma snö i natt vilket gör det enklare att spåra, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet och jaktvårdskonsulent i Värmland.

Han tycker att det är bra att domen slår fast att det är förenligt med EU-rättsliga principer att låta länsstyrelsen ta ett beslut som sedan bara går att överklaga till en myndighet, i det här fallet Naturvårdsverket.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

– Dörren är stängd för mindre organisationer och grupper att driva frågor till domstol in absurdum, säger han.

Hoppas på EU

Men Världsnaturfonden (WWF) hoppas att EU kommer att agera.

-Vi vill att man tar tag i det här och ordnar upp det, lagligt. Vi vill ha ordning och reda, sedan kan man ha vargjakt. Men de lagar som finns ska följas, inte kringgås, säger WWF:s rovdjursexpert Tom Arnbom.

I domstolen har det inte handlat så mycket om varg.

– Det är en strikt juridisk fråga. Vi har inte varit inne och prövat vargjakten som sådan, säger Lennart Berglund som är kammarrättsråd i Göteborg.

Det började på länsstyrelserna i Värmland, Örebro och Dalarnas län, där klartecken för licensjakt på totalt 44 vargar gavs.

Besluten överklagades till Naturvårdsverket, som stoppade jakten i Dalarna, men gav klartecken i de två andra länen.

En förening vände sig till förvaltningsrätten i Karlstad och ifrågasatte om överklagandeförbudet som finns i den svenska jaktförordningen var förenligt med EU-rätten.

Beslut överklagades

Förvaltningsrätten tog ett inhibitionsbeslut och jakten på 24 vargar i Värmland och 12 i Örebro stoppades.

Det beslutet överklagades i sin tur av bland andra Jägareförbundet.

Med torsdagens dom slår kammarrätten fast att ett beslut i länsstyrelsen, som överklagats till Naturvårdsverket, i sin tur inte ska gå att överklaga.

Domen i kammarrätten kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Fakta: Vargar och vargjakt

  • I slutet av förra vintern fanns cirka 370 vargar i Sverige. Nu finns förmodligen fler än 400, med fjolårets ungar.
  • En stor del av stammen, cirka 175 vargar, finns i Värmland. Därefter följer Dalarna och Örebro län med uppemot 80 respektive 70 vargar.
  • I dessa tre län gav länsstyrelserna klartecken för licensjakt på sammanlagt 44 vargar.
  • Besluten överklagades till Naturvårdsverket, som stoppade jakten i Dalarna, men gav klartecken i de två andra länen.
  • Klartecknet som gavs till licensjakt i Värmland och Örebro län stoppades i sista stund av förvaltningsrätten i Karlstad.
  • Förvaltningsrätten ansåg i sitt inhibitionsbeslut att det fanns skäl att undersöka om en ändrad beslutsgång för vargärenden, som bland annat gäller möjligheten att överklaga, är i samklang med EU-direktiv.
  • Inhibitionsbeslutet överklagades av bland andra Jägareförbundet till kammarrätten i Göteborg. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet