Foto: SVT

Här invigs Campus USÖ

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen invigides Campus USÖ där Örebros läkarstudenter kommer husera framöver. En byggnad som ska föra studenterna närmare verkligheten på sjukhuset.

– Byggnaden ger studenterna ett naturligt utrymme att utibilda sig i nära anslutning till din kliniska verkligheten på sjukhuset, säger Jens Schollin, rektor på Örebro Universitet.

Läkarlinjen startades 2011 och har under de första sex terminerna hållit till på universitetsområdet. 500 studenter och medicinska forskare får plats i den nya byggnaden. Studenterna har börjat bo in sig sedan terminstartan i januari,och än så länge trivs dem.

Läkarutbildningen i Örebro

”Många småsaker”

– Det är så många småsaker,de har verkligen tänkt till när de byggde den. Det är en härlig byggnad, säger Isabelle Nodby som går den tredje terminen på läkarprogrammet.

Det råder läkarbrist i stora delar i landet, även i Örebro. Landstinget hoppas att den nystartade läkarutbildningen ska kunna råda bot på bristen.

– Det har en stor betydelse för landstinget i och med att vi får studenter och och förhoppningsvis också färdig läkare som vill stanna här i vårt län, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande.

Inleddes 2011

Bygget av Campus USÖ inleddes hösten 2011, och har kostat 280 miljoner kronor. Pengar som landstinget lånat och universitetet kommer betala av årligen.

– Det kommer kosta oss någonstans mellan 10 och 15 miljoner kronor varje år, och det är en väldigt bra deal för oss, säger Jens Schollin.

– Det sätter lite press på oss när de lägger ner så mycket resurser på utbildningen, säger Asif Khan som går den sjätte terminen på läkarprogrammet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarutbildningen i Örebro

Mer i ämnet