Foto: Sara Ringhagen / SVT

Lekeberg riskerar straff – tar emot få flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

95.000 asylsökande beräknas till Sverige under 2015. Migrationsministern Morgan Johansson säger sig därför vilja ge straffavgifter till kommuner som väljer att inte ta emot flyktingar. För Lekebergs kommun – som under de åtta senaste åren tagit emot tre flyktingar – skulle det kunna innebära straffavgifter.

Migrationsverket höjer sin prognos om antalet asylsökande som kommer att komma till Sverige under 2015. Man räknar nu med 95 000 asylsökande. Det skulle innebära den högsta årssiffran någonsin för svensk del. 

Prognosen är dock preliminär och enligt verket kan det komma mellan 80 000 och 105 000 sökande.

Kort därefter så meddelade migrationsministern Morgan Johansson att straffavgifter kan väntas för de kommuner som väljer att inte ta emot flyktingar. För Lekebergs kommun som under de åtta senaste åren tagit emot tre flyktingar skulle det kunna innebära straffavgifter.

”Mer morötter än piskor”

– Jag är väl personligen mer för morötter än piskor, säger Charlotta Englund (C), kommunstyrelseordförande i Lekeberg, och berättar vidare att hon tycker att det vore bättre om man pratar med varje enskild kommun. För att de i sin tur ska kunna lösa problemen så bra som möjligt.

När Tvärsnytt pratar med Örebro kommun så välkomnas systemet och man menar att det är ett rimligt krav på kommuner. Men det är inte lika lätt för alla kommuner. För Lekeberg har bostäder länge varit ett problem och utan bostäder är det svårt att välkomna nyanlända.

– För oss är det ju så att vi måste kunna bygga mer och det vi gör då är ju att se till att vi har plats för nya byggnationer så att vi kan fortsätta bygga, säger Charlotta Englund (C).

Ett avtal med Länsstyrelsen har gjorts och Lekebergs kommun kommer att ta emot 10 flyktingar per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.