Männen har makten i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Det är oftast män som har den yttersta makten i Örebro län. Tydligast är det inom näringslivet – där har männen nästan alla maktpositioner, visar en ny kartläggning.

Kvinnorna är något fler än männen i Örebro län. Men männen har oftare makten.

Särskilt tydligt är det inom näringslivet. Bland länets större arbetsgivare var den manliga dominansen tydligast. 89 procent av styrelseledamöterna var män. Och av 24 undersökta företag hade bara ett en kvinnlig vd.

– Jag blev lite negativt överraskad. Jag trodde nog som många andra att det inte såg ut så här längre, säger rapportförfattaren Fredrik Welander.

I rapporten ”Man fattar beslut” har 112 organisationer i Örebro län undersökts av Sofia Hadders och Fredrik Welander på uppdrag av länsstyrelsen. Totalt fanns det 1.755 ledamöter på beslutande positioner. Bland annat har jämställdheten granskats inom kommuner, landsting, näringsliv, kulturområdet och bland religiösa samfund.

Jämställt i fullmäktige

Ju mer offentligt ett maktuppdrag är, desto större är jämställdheten. I länets tolv kommunfullmäktige sitter 45 procent kvinnor och 55 procent män.

– Det är själva skyltfönstret, säger länsstyrelsens sakkunniga i jämställdhet, Kerstin Lillje. Sedan blir det annorlunda ju längre in i byggnaden man kommer.

För många nämnder är fortfarande ojämställda. Kvinnor sitter ofta i  barn- och omsorgsnämnder och socialnämnder, medan män sitter i tekniska nämnder.

Även inom de religiösa samfunden och de stora hyresvärdarna och företagen inom fastighetsbranschen råder en manlig dominans. Däremot är kvinnorna i klar övervikt inom kulturen i Örebro län.

De bestämmer i näringslivet

  • Ledamöter: 14 kvinnor (11%), 119 män (89%)
  • Ordförande: 1 kvinna, 23 män
  • Exekutiv chef: 1 kvinna, 23 män

24 större privata arbetsgivare i Örebro län ingår i undersökningen Man fattar beslut (Hadders/Welander) som gjorts under vintern 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.