Foto: svt

Miljögift hittat på förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsföretaget Öbo har upptäckt det förbjudna miljögiftet PCB på skolor, förskolor och i två sandlådor i bostadsområdet Vivalla i Örebro. Dessutom har PCB hittats i odlingslotter i ett annat bostadsområde.

Giftet har också hittats på parkmark, innergårdar och uteplatser i Vivalla. Halterna överstiger Naturvårdsverkets riktvärden för mark med bostäder och skolor. Det gör att man nu råder de boende att inte odla i jorden. Däremot är det ingen fara att vistas på gräsmattorna.

Förorenad sand kommer att bytas ut. För skolor och förskolor görs en handlingsplan för hur jorden ska hanteras.

De nya upptäckterna gjordes efter att Öbo tidigare i år hittade PCB i odlingslotterna i Vivalla. Nya prover togs då på fler ställen i Vivalla och i andra bostadsområden byggda på 1960- och 70-talen.

Också i delar av odlingslotten i bostadsområdet Markbacken har PCB nu upptäckts. Där byts  jorden ut och hyresgästerna informeras.

Spår av PCB har även hittats i bostadsområdet Västhaga, men i små mängder.

PCB kan vara skadligt om man får i sig stora mängder, till exempel genom att under lång tid äta grönsaker eller jord/sand som innehåller ämnet. Det är fortfarande oklart hur PCB har hamnat i jorden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.