Foto: svt

Robotar som hjälp i vardagen

Uppdaterad
Publicerad

Är robotar framtiden för äldreomsorgen? Vi har besökt en forskningslägenhet i Örebro och tittat närmare på forskningens framsteg.

Så här skulle en seniorbostad kunna se ut i framtiden, tänker sig forskarna vid Örebro universitet. I Ängens forskningslägenhet utvecklar de robotar och annat som ska kunna underlätta vardagen för äldre.

Den här roboten tillverkas av ett Västeråsföretag och testas av universitetet. Med den här ska man till exempel kunna göra ett virtuellt besök hemma hos någon, genom att ringa upp roboten från sin dator och prata via webbkamera.

-Tanken är att man skulle kunna utöka möjligheten att besöka andra till exempel om dom bor väldigt långt borta. Dels för att kunna kolla om man är orolig över att det hänt en olycka men också bara som ett socialt verktyg, säger Amy Loutfi,  docent i datavetenskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.