Foto: svt

Romeo och Julia på Karro

Uppdaterad
Publicerad

Den skrevs 1595 och är en av världens mest kända skådespel. 600 år senare får vi den i en helt annan tappning när esteteleverna på Karolinska skolan i Örebro sätter upp sin version av Romeo och Julia: Julia och Julia.

Den skrevs 1595 och är en av världens mest kända skådespel. 600 år senare får vi den i en helt annan tappning när esteteleverna på Karolinska skolan i Örebro sätter upp sin version av Romeo och Julia.

– Pjäsen handlar om Julia och Julia från två rivaliserande gäng, de blir kära i varandra och sen går det ju inte så bra, säger Sofia Eriksson en av skådespelarna.

Nej det går ju inte så bra. Vi känner igen huvuddragen från Shakespears Romeo och Julia, men nu handlar det alltså om Julia och Julia. Rött mot blått, de två gängen Cupids dead mot Mean street.

– Vi gör den på ett sådant annorlunda sätt så det känns inte gammalt och tråkigt, säger Sofia Eriksson.

Ett annorlunda stilgrepp är att flera skådespelare spelar samma roll. Det går minst tre personer på varje huvudkaraktär, de två Juliorna. Sanne Tetzlaff är en av skådespelarna som spelar Julia.

– Det blir väldigt annorlunda, man måste tänka sig in i vad alla gör, menar Sanna.

Det här är faktiskt första gången esteteleverna på Karro ger sig på en tragedi. Ett 70-tal elever är med och manuset är specialskrivet av teaterlärana på skolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.