Foto: SVT

Ryskt jaktplan blir konst i Arboga

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen rullade ett jaktplan av typ Mig-21 in i Arboga centrum Slutstationen är en före detta industriverkstad där Arboga skulpturfestival ska hållas i sommar.

Där kommer planet att plockas isär för att sedan formas till fredsskulpturer av internationellt verksamma konstnärer. Fyra av de femton konstnärer som kommer att delta ska använda delar av planet.

Richard Brixel, initiativtagare och konstnärlig ledare för festivalen, har tillsammans med en av de fyra hittat instruktioner på internet hur man plockar isär planet.

– Det här handlar om verkliga utmaningar. Men de inbjudna konstnärerna ser oanade möjligheter att bearbeta materialet till skulpturer på de tre veckor de har på sig, säger han.

  • Insa Winkler, skulptör och landskapsarkitekt från Tyskland, ska jobba med nospartiet av planet. Där ska hon få plantor och mossor att växa som hon odlat i två år och som ska tåla den svenska vintern.
  • Anthony Heywood från England ska jobba med planets motor som väger 1,5 ton och består av 6 000 delar. Delarna tänker han forma till användbara sittgrupper.
  • Devin Laurence Field, skulptör från USA, vill ta isär vingarna och eventuellt även stjärtpartiet för att göra skulpturer av. Field är känd för sina stora skulpturer ofta i svåra material som rostfritt stål.
  • Lasse Nilsson från Sverige planerar att skära ut figurer ur flygplanskroppen, bland annat hängande amoriner (bevingade barngestalter) med handeldvapen i händerna. Ska även skära ut en Kristusgestalt.

Skulpturfestivalen pågår mellan 22 juli och 12 augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.