Konstnären som kallades för en tok

Uppdaterad
Publicerad

Ingen tok men tokigt unik. Unik utställning på Köpings museum skingrar frågetecken. Vem var egentligen denna Carl Johan Lindholm, som i folkmun kallades ”Nibblesbacketoken”?

Han föddes 1861 i Vekhyttan i Närke men han rör sig över hela mellansverige, från Närke till norra Västmanland bort till Brännkyrka i Stockholm ända bort till Visby innan han återvänder till fastlandet.

Den 6:e oktober 1917 kommer Carl Johan Lindholm till Köping.

Avled i vindsrum

Han avlider i ett vindsrum i Nibblesbacke sittandes i sin fåtölj ett halvår senare hostande med svår tuberkolos.

Han var antagligen en mycket fattig man eller luffare om ni vill och han hade antagligen inte råd att köpa material till sina konstverk och kanske därför har tavlorna blivit än märkvärdigare.

Tavlorna är gjorda av trä, kottar, näver, tallstrunt och papp. Triptyker med både religiösa och världsliga motiv, som till exempel en lappkåta, kung Oscar och Himmelen har hittats och ställs nu ut på Köpings museum.

”Han var en tok”

– Modernismens teoretiker förutsatte att han var en tok och en viktig del av det är att dom inte tycker att det han gör är konst. Men här har du en tok somställer sig upp och säger: ”jag är konstnär!”

Det är det enda sparade yttrandet från Carl Johan Lindholm som finns nerskrivet i text berättar Roy Cassé från Köpings museum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.