Det var i lördags som den världskända rapartisten Snoop Dogg besökte Uppsala för en spelning i Stadsträdgården. Efter spelningen greps rapparen för ringa narkotikabrott. Han har på sin egen instagram förnekat brott, men enligt polisens första test var ha drogpåverkad.
– Snabbtestet som gjorts på Snoop Dogg efter gripandet har visat positivt, nu får vi vänta på den slutgiltiga analysen för att se vad det ger för något, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström till SVT.
Men enligt den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem finns det små möjligheter att eventuellt lagföra det misstänkta brottet, även om det andra testet skulle visa sig positivt. Detta eftersom Snoop Dogg nu lämnat Sverige.
”Det är dött lopp”
– Det är dött lopp. Det finns små möjligheter att få någon dömd, då utlämning eller att anhålla eller häkta någon i sin frånvaro inte är proportioneligt med brottet ringa narkotikabrott. Rättsväsendet i Sverige i dag arbetar allt mer mot att inte frihetsberöva misstänkta i onödan. Detta eftersom en person är oskyldig fram till att dom fallit, säger Sven-Erik Alhem.
Sven-Erik Alhem menar att polisen måste arbeta med ”lika-rätt-inför-lagen-tänk”.
– Man måste vara realistiskt. Polisen ska inte driva brott om ringa narkotikabrott på internationell nivå, även om det handlar om en världsartist. Dessutom kan de inte göra det då det kräver att brottet ger minst ett års fängelse, något som ringa narkotika inte gör, säger Sven-Erik Alhem.
Snoop Doggs namn innebär locket på
Förundersökningen pågår fortfarande, och Uppsalapolisen är mycket förtegen om vad som framkommit hittills. Detta på grund av den misstänktes dignitet.
– Jag hänvisar till förundersökningsekretess, säger förundersökningsledaren Magnus Hänström.
I juridiskt mening kan en person dömas för ett brott, även om personen inte befinner sig i landet. Det kräver dock att utredningen är färdigställd och att den misstänkte har fått möjlighet att yttra sig. Någon som Uppsalapolisen menar kan vara gjort i detta fall.
– Ett första förhör räcker för att färdigställa en utredning, säger Magnus Hänström.
Men att polisen skulle gå så långt tror inte Sven-Erik Alhem.
– Nej, när det kommer till brott måste man använda proportionalitetsprincipen. Insatserna måste ställas i kontext av brottets straffvärde. I fall med ringa narkotika brott är det inte proportioneligt att döma någon i sin frånvaro, säger han.
Strafföreläggande
Alla brottsmisstänkta får under förundersökningens gång möjligheten att erkänna misstänkt brott. Om detta görs kan ett strafföreläggande accepteras i brott med lägre straffskala. Så är fallet med ringa narkotikabrott. Detta innebär att en rättegång inte behöver hållas för att lagföra personen i fråga för det misstänkta brottet. Men huruvida Snoop Dogg godkänt ett eventuellt strafföreläggande eller inte vill Uppsalapolisen inte uttala sig om.
– Inget jag vill gå in på. Däremot kan jag säga att vi fortfarande skulle invänta den andra analysen, oavsett om personen erkänt eller inte, säger Magnus Hänström.
Men kan en person dömas för ringa narkotikabrott om hen erkänt och analysen visar negativt?
– Beror helt på hur bevisningen ser ut, säger Magnus Hänström.
Snoop Dogg kan återvända
Rapparen medddelade under veckan att han inte tänker återvända till Sverige på grund av händelsen. Men i rättsväsendets ögon kan han återvända – och det snart – även om världsartistens andra narkotikatest skulle visa sig positivt och åtal skulle väckas.
– Preskribtionstiden är fem år. Man kan återvända till landet efter fem år utan att riskera straff, säger Sven-Erik Alhem.