Det var Uppsala amatörastronomers observatorium som tog bilderna på meteoren. Under ett par sekunder ses den uppenbara sig, ge ifrån sig flera explosioner och sedan försvinna. Bredvid syns fullmånen, som stundals är mindre än meteoren.
– Till de som såg den säger jag grattis, säger Eric Stempels, astronom och forskare vid Uppsala Universitet.
Himlen filmas alltid
Lyckligtvis ingår observatioriet sedan ett år tillbaka i ett projekt där astronomer har vinklat filmkameror mot himlen. Materialet sparas i ett dygn framöver ifall något spektakulärt inträffar. Att meteorer äntrar atmosfären är i sig inget ovanligt, men storleken på denna var det.
– Den var stor som en fotboll och vägde 100 kg, vilket gjorde ljuset häftigare. Vi ser kanske ett par sådana meteorer i Sverige varje år, men den här gången var det också väldigt bra siktförhållanden, säger Eric Stempels.
Hastigheten blir optisk illusion
Observationer av meteoren gjordes i Sverige, Norge och Danmark. Och det var många som hörde av sig.
– En del tyckte det var det mest fantastiska de sett i sina liv, andra var begeistrade och en del undrade vad det var för något.
Några trodde dessutom att meteoren hade slagit ner precis vid dem.
– Den här stenen rörde sig i 20 kilometer i sekunden, vilket gör att vår avståndsbedömning blir helt skev. Så att delar skulle ha slagit ner i någons bakgård får man ta med en nypa salt.
Beräkningar visar i stället att meteorens delar lär ligga i Östersjön eller precis vid kusten fem mil söder om Stockholm.