Branden startade i en avlägsen villa i Norduppland. En brand som polisen till en början utredde som misstänkt mordbrand. Men efter visst utredningsarbete tyder det nu på att branden orsakades av en bäver.
– Våra tekniker har kommit fram till den slutsatsen, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.
Hur då?
– Ja, bävern har lämnat efter sig teknisk bevisning som gjorde så att spåret ledde till den, säger Christer Nordström.
Tekniska spår
Villan, som låg i nära anslutning till ett vattendrag, brändes ned till grunden. Och enligt Uppsalapolisen finns det spår i omgivningen som tyder på att bävern, boende i vattendraget, är förövaren.
LÄS MER: Villa nedbrunnen norr om Tärnsjö
– Jag hörde att bevisningen handlade om gnagda träd och så. Däremot vet jag inte hur teknikernas expertis vad det gällande bävrar är, men det är de uppgifterna jag har fått, säger Christer Nordström.
Som det verkar har branden startat genom ett elfel, troligtvis orsakat av ett kabelfel. Och enligt bäverexperten Lars Plahn är det inte helt otroligt att en bäver kan orsaka en brand. Däremot har han aldrig hört talas om det.
– Bävrar brukar inte direkt ha en förkärlek till kablar. Däremot är det ju ett faktum att bävrar är bland de största samhällspåverkande djuren, säger Lars Plahn på Länsstyrelsens naturmiljöenhet.
Kan det vara så att vi har att göra med en bäver som fått smak på kablar?
– Aldrig hört talas om det faktiskt, säger Lars Plahn.
Enligt Lars Plahn kan bävrar genom deras dammbyggande påverka omgivningen stort. Att de också ofta fäller träd är heller inte direkt önskvärt – ur ett mänskligt perspektiv.
LÄS MER: En ”urban bäver på rymmen”
– Bävrarna skulle väl själva inte påstå att de är samhällsförstörare. Men de fäller ofta träd som kan hamna över elbaklar och liknande. Om jag får ha en teori, utan att ha insyn i fallet, så tror jag det handlar om ett träd som fallit och orsakat gnistbildning, säger Lars Plahn.
Skyddsjakt
Enligt Länsstyrelsen finns det åtgärder att ta till – om brandbävern skulle fortsätta härja. Till exempel skyddsjakt. Men huruvida det kommer bli någon skyddsjakt på förövaren är i dagsläget inte klart.
– Det finns jaktsäsonger för bäver. Och om en bäver, utanför jaktsäsongen, har en sådan stor påverkan på samhället kan man ta till skyddsjakt. Man kan också ta till åtgärder som att riva bäverns dammar och så. Men då måste man se till så att den inte kommer tillbaka – genom att helt enkelt ta bort den med kulvapen, säger Lars Plahn.
Om den nu efterspanade bävern skulle fortsätta härja, finns det dock saker att tänka på enligt Lars Plahn.
– Skyddsjakt av bäver under fredningstiden innebär risk för att ungar blir föräldralösa. Årsungarna är beroende av föräldrarna ända fram till den allmänna jakttidens början. Dock är den vanliga jakttiden anpassad till detta, säger han.
Ingen person skadades i branden och det är fortfarande oklart var bävern befinner sig.