Löss har ingenting med hur renlig en person är. Foto: SVT

Nu kommer huvudlössen

Publicerad

I dagarna ringde klockan in efter sommarlovet för länets alla grundskoleelever. Men knappt hinner skolbäckerna öppnas innan huvudlössen är framme. Och antalet drabbade ligger nu på rekordnivåer.

– De som främst får löss är barn och när de sen samlas tillsammans i stora grupper så får lössen fler huvuden att hoppa mellan och då sprids de. Och de senaste åren har det ökat kraftigt. Nu är det uppe på rekordnivåer, säger Johan Lindh, parasitolog vid Uppsala universitet.

Men vad ökningen beror på vet inte Johan Lindh. Enligt honom kan det handla om ett visst mått av lättja bland föräldrar, då problemet idag borde vara lätt åtgärdat tack vare utvecklade läkemedel.

– Det finns alla möjliga medel. Till exempel ett med silikonolja som är bra, säger han.

Luskammen snabbast

Förebyggandet ligger däremot i något ännu mer handfast. Luskammen. Då luskammen är det snabbaste sättet att ta reda på om man är drabbad – något Uppsala kommun har tagit fasta på för att stävja explosionen.

– Nu, i samband med skolstarten, går vi ut med information till elever och föräldrar att vi kommer att ha en luskamningshelg 22-23 augusti för att fler ska kamma ur sina hår, säger Christina Stenhammar, verksamhetschef vid Elevhälsan på Uppsala kommun.

Många myter

Men myterna är många när det kommer till löss. Bland annat att lössen kan hoppa, sprida sig genom mössor och dra sig till smuts. En av dem som tröttnade på dem var niobarnsmamman Carola Wetterholm, som i dagarna skrev en debattartikel på SVT Opinion och manade på föräldrar att sluta skämmas för problemet, som är bland det vanligaste en kan stöta på.

– Jag har hört många som vet om att deras barn har löss men det hyssjas ganska mycket om det. Och det är ju dumt för om inte jag berättar att mina ungar har löss så tittar ju inte andra föräldrar efter det och det blir en explosion av det. Istället för att man kan stävja det ganska snabbt. Det är väl ett arv från gamla ”lort-Sverige” att det ses som lite smutsigt att ha löss men det har ju ingenting med det att göra, säger Carola Wetterholm.

Och hon får medhåll från parasitologen Johan Lindh.

– Nej det har ingenting med renlighet att göra. Man ska inte skämmas. Det är ett problem att det ses som lite tabu att säga att man har löss i familjen. Och det är bara till lusens fördel, säger han.

Och Carola Wetterholms dotter Lovelia har inget emot att bli kammad.

– Det är skönt. Då försvinner lössen och det kliar inte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.