Foto: SVT/TT/Marcus Ericsson

Peter Egardt bjöd frun på vin – för skattemedel

Uppdaterad
Publicerad

Landshövdingen skrev aldrig fruns namn i redovisningen – undgick upptäckt.

Händelsen inträffar under sommaren 2015, i samband med Almedalsveckan i Visby. Landshövdingen i Uppsala Peter Egardt besöker Almedalen och deltar i flera arrangemang under veckan.

Men mitt emellan två arrangemang den 1 juli köper Egardt lunch till tre personer på en restaurang i centrala Visby. Det framgår av ett kvitto som SVT Nyheter Uppsala begärt ut.

Landshövdingens kvitton

Av lunchkvittot – med slutsumman 1.118 kronor – framgår också att Peter Egardt och hans sällskap ätit torskrygg till huvudrätt. Två i sällskapet har dessutom beställt chokladtryffel till efterrätt. Drycken har bestått av bubbelvatten, en öl, och ”1 öppen vin”. Landshövdingen Peter Egardt nekar först till att han haft någon representation under Almedalsveckan, men när SVT visar upp kvittot har han ändrat sig.

– Den lunch du talar om var en så kallad landshövdingeskola, där en ledamot av mitt insynsråd hade blivit utnämnd till landshövding i Gävle, säger Peter Egardt.

LÄS MER: Tipsa oss om vad vi borde granska

Endast tillåtet vid middag och supé

Men att bjuda på alkoholhaltigt vin till lunch bryter mot länsstyrelsens egna föreskrifter för representation. I myndighetens policy slår man fast att vin endast är tillåtet att bjuda på i samband med middag eller supé. Dessutom måste den som vill använda sig av representation lämna in ett skriftligt underlag med bland annat kvitton, namn på samtliga deltagare och syftet med representationen.

Men när landshövdingen lämnar in kvittot efter vin-lunchen i Visby skriver han inte upp namnet på den tredje av deltagarna på lunchen. Han skriver inte heller att lunchen var en landshövdingeskola som han nu kallar den. På kvittot finns endast en kort anteckning: ”Lunch m. tilltr. landshövd. Gävle”. Peter Egardt låter förvånad vid frågan om varför han inte antecknat alla namn.

– Det har jag ingen aning om. Det ska det göra, syfte och deltagare ska alltid finnas, säger han.

”Det är väl en miss”

SVT Nyheter Uppsala har begärt ut samtliga kostnader som myndigheten haft med anledning av landshövdingens besök på Almedalsveckan. I handlingarna framkommer att Peter Egardts fru också varit på Gotland vid samma tidpunkt. Och det visar sig att den tredje deltagaren på vin-lunchen som landshövdingen aldrig antecknade namnet på är just hans hustru.

Reporter: Varför står det ingenting i redovisningen om att det är din fru som varit med här?

– Det kan jag inte svara på. Det är väl en miss i sådant fall. Det kan inträffa. Det borde ha stått där, så är det, säger han.

Reporter: Vem var det som drack det här vinet?

– Det var min hustru.

Reporter: Och det var alltså för länsstyrelsens pengar?

– I det här fallet, ja. Det var lite extravagant kan man säga, men man kan säga att hon möjligen var värd det efter sex års oavlönad tjänst, säger Peter Egardt.

SE MER: Här berättar landshövdingen om att det var frun han bjöd

Landshövdingen hade på måndagsmorgonen inte uppgett om han tänkt betala tillbaka pengarna för vinet och ölet i Visby. Men han medger att det inte är okej att bryta mot reglerna för att hans fru var värd ett glas vin.

– Nej, sett i retrospektiv så hade jag ju kunnat betala det glaset vin själv, säger Peter Egardt.

I blåsväder flera gånger tidigare

Det är inte första gången som landshövdingen i Uppsala län är i blåsväder. Så sent som under våren 2015 fick han hård kritik för sin ledarstil i en medarbetarenkät bland personalen på myndigheten. Bland annat berättade en tidigare anställd för P4 Uppland Sveriges Radio hur personal kommit gråtandes i korridorerna efter möten med Peter Egardt.

2011 fick landshövdingen också utstå mycket kritik efter att han köpt en dyr bil – samtidigt som länsstyrelsen drogs med sparkrav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landshövdingens kvitton

Mer i ämnet