Stor ökning av TBE-fall i länet

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har mer än dubbelt så många smittats av TBE i jämfört med förra året.

I Uppsala län har 46 personer drabbats av den fästingburna smittan hittills i år. Flest smittades i augusit och oktober. Förra året smittades bara 19 personer och året före det 14 personer.

I hela landet har det hittills rapporterats in 235 fall av TBE. Det är betydligt fler än under hela förra året då 178 personer smittades. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Flera anledningar

Det kan finnas flera anledningar till årets ökning, enligt Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Hur många fästingar det finns och hur mycket folk som är ute i naturen påverkar, säger hon i ett pressmeddelandet. 

Stora skillnader i landet

Statistiken visar på stora regionala skillnader. I Stockholm och Östergötland har antalet anmälda fall minskat medan det märks en stor ökning i Uppsala, Västmanland, Västra Götaland och Södermanland.

– Vi vet inte vad det kan bero på, säger Marika Hjertqvist.

Fakta om TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Hos de flesta som smittas hinner kroppens egna immunförsvar bekämpa viruset innan det sprids till hjärnan och man får därför inga eller obetydliga besvär. Upp till en tredjedel av alla som smittas får symtom på hjärn- eller hjärnhinneinflammation.

Det finns ingen behandling mot TBE, men man kan skydda sig mot sjukdomen genom vaccination. Läs mer om symptom och behandling på vårdguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.