I kvällens Uppdrag Granskning i Svt handlar det om den svenska mjölkkrisen. En av de mjölkbönder Uppdrag Granskning under våren följt är Elin Torstensson. Hon producerar ekologisk mjölk med sina 32 kor, på gården som hon för några år sedan tog över från sina föräldrar.
– Jag håller på med det jag tycker om, men man vill ju kunna leva på det också, säger mjölkbonden Elin Torstensson.
Mjölkbönder går back
I Sverige försvinner en mjölkbonde om dagen och det är de som satsat på framtiden och investerat som ofta ligger värst till. Arla-bonden i dag får ungefär sammapris för mjölken som under delar av 80-talet. Och de flesta mjölkbönder går back på varje producerad liter mjölk.
– Lösningen kan inte vara att öka till 150 kor och bara tro att man kommer tjäna en massa pengar, så länge vi inte får betalt för mjölken så spelar det ingen roll om jag har 30 eller 700 kor, säger Elin Torstensson.
Inte längre svenskt
Sedan år 2000 är Arla inte längre svenskt. Då slogs de ihop med danska MD Foods och har sedan dess haft en oofensiv strategi att växa. Arla består i dag av drygt 13 400 mjölkbönder i 7 länder.
Vissa bönder tycker att Arla offrar svenska Arla bönder i jakten på att till varje pris växa till ett internationellt storföretag, hur ser du på det?
– Jag vill säga så här, att Arlas företagande och strategi för att nå en marknad och betala högsta möjliga mjölkpris, det främjar den enskilde medlemmens beslut att göra något… eller att ta beslut på sin egen gård. Att investera. Att växa. Eller att ta ett annat beslut. Och då är konsekvensen att det är folk som bestämmer sig för att sluta, säger Åke Hantoft som är styrelseordförande i Arla.