Båtnostalgi på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

De vill skapa ett flytande museum på Hammarö för att spegla den värmländska plastbåtsepoken.

Nästa år är det 50 år sedan segelbåten Vega började serietillverkas på Albin Marin i Kristinehamn. Vegan blev en av Sveriges största båtklasser och Albin Marin en av Europas största tillverkare av fritidsbåtar under en period på 60- och 70-talet.

Enligt Hammarö Skärgårdsmuseum tillverkades det båtar på flera håll i Värmland, Karlstad, Arvika, Hammarö och Forshaga var några av de orter där några av dåtidens mest populära segelbåtar byggdes. Några exempel; Comfort, Beason, Dixie, Mamba, Compis, Joker, Ballad och Contrast.

– När jag flyttade ned till Göteborg från Säffle så upptäckte jag hur otroligt många båtar längs kusterna som faktiskt kom från Värmland och det blev jag nyfiken på och ville undersöka mer, säger designhistorikern Ann-Kristin Agesund som gjort en förstudie om den här märkligt osynliga epoken.

Hon vill nu i samarbete med Hammarö Skärgårdsmuseum sammanställa de värmländska båtarna till en båt eller en utställning. Hon betonar att de värmländska båtarna började göras i glasfiber.

– I och med att glasfibern och familjebåtarna kom så blev det en fritidssyssla som blev tillgänglig för alla i princip, säger hon.

Detta gjorde att under en period var Värmland en av de ledande platserna för byggandet av fritidsbåtar i Sverige, skriver Hammarö Skärgårdsmuseum.

Lennart Ekengren från Hammarö Skärgårdsmuseum visar hur de vill ha sitt framtida museum med sjöbodar, bryggor och båtar.

– Vi skulle de här fantastiska värmländska båtarna kunna ligga där vid bryggan i en tillfällig utställning och folk skulle kunna gå ombord och titta på de här båtarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.