Här är flest obehöriga till gymnasiet

Publicerad

De flesta värmländska kommuner hamnar över riksgenomsnittet när det gäller andelen obehöriga elever till gymnasiet.

Statistik från Skolverket visar att 14 000 elever i Sverige inte var behöriga till gymnasieskolan när de gick ut ur grundskolan i våras och det är fler än året innan.

– Vi ser att skolresultaten dras isär. Fler får höga betyg samtidigt som fler misslyckas. Antalet elever som inte blev behöriga till gymnasieskolan ökade med 1300 jämfört med förra året. Det är en allvarlig utveckling, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Bland de elever som invandrat och börjat i svensk skola i årskurs 1-5 har andelen som blir behöriga ökat från 69 procent till 72 procent sedan 2013. För de elever som börjat i svensk skola i årskurs 6-9 går utvecklingen i motsatt riktning – från en redan mycket låg behörighet på 28 procent till 26 procent i år.

– Det är glädjande att behörigheten ökar för invandrade elever som börjat tidigt i den svenska skolan. Samtidigt är det en stor utmaning att ge nyanlända elever en bra utbildning. Det behövs kraftfulla insatser och vi sätter nu igång en stor satsning på att stötta skolor i arbetet med nyanlända, säger Anna Ekström.

Nedan visas statistik öve de värmländska kommunerna.

Andel elever ej behöriga till gymnasieskolan (%)

Sverige totalt 14.4

Värmland totalt 13.7

Kommunala skolor 14.2

Fristående skolor 6.1

Arvika 10.2

Eda 18.2

Filipstad *

Forshaga *

Grums 29.1

Hagfors 14.4

Hammarö 8.8

Karlstad 8.8

Kil 15.9

Kristinehamn 21.7

Munkfors *

Storfors *

Sunne 18.7

Säffle 23.7

Torsby 21.9

Årjäng 13.4

*resultatet är färre än 10 elever

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.