– För en tid sedan meddelade tekniska nämnden i Torsby att vi inte fick ta upp mer vatten från Vassjön, säger Hans Carlson från SK Bore.
Gränsen nådd
Torsby kommun har, enligt Hans Carlsson, tillstånd från länsstyrelsen att ta upp 15.000 kubikmeter vatten från sjön. Nu är den gränsen nådd. Anledningen till begränsningen är att skydda beståndet av de fridlysta flodpärlmusslorna i vattendragen.
Krav på konstsnö
Men Svenska skidförbundet ställer krav på konstsnö vid junior-SM och Intesport Cup eftersom arrangemangen ligger sent, 16-20 mars. Kan man inte lösa konstsnön innebär det att SK Bore måste flytta tävlingarna. Klubben har nu ansökt hos länsstyrelsen om dispens under fyra dygn för att ta vatten till konstsnön.
– Det här blir en omöjlig situation för oss, om vi måste flytta 200 funktionärer och allt material till Långberget, säger Hans Carlson i SK Bore.
– Visst tycker jag om att äta musslor. Men jag vill inte få dem som ett bekymmer i mina förberedelser för JSM och Intersport Cup, säger Hans Carlsson.
Löfte från kommunen
För att kunna tillverka tillräckligt med konstsnö inför SM krävs det 5.000 kubikmeter vatten från Vassjön som ger 10.000 kubikmeter snö. Beslutet om att flytta tävlingarna ska fattas senast tio dagar före, det vill säga den 6 mars.
– Nu hoppas vi på dispens från länsstyrelsen. På ett möte med Skidförbundet garanterade kommunchefen Thomas Stjerndorff att vi skulle få göra mer konstsnö, säger en förhoppningsfull Hans Carlsson.
Länsstyrelsen prövar
Tomas Keiner, miljöhandläggare på länsstyrelsen, har nu fått ärendet på sitt bord.
– De vill ha ett besked så fort som möjligt, men det är vissa formella steg vi måste ta först. Musslan är skyddad enligt miljöbalken. Nu ska vi värdera intresset att ta upp mer vatten mot bevarandet av musslan.
Ett beslut kan maximalt ta åtta veckor, men Tomas Keiner hoppas att det ska gå snabbare.
– Det finns tre alternativ. Antingen förbuhuder vi verksamheten, kräver att de vidtar vissa försiktighetsmått, eller så ger vi helt enkelt tillstånd.
Fakta: Hotet mot flodpärlmusslorna
Av Sveriges över 500 bestånd saknar hälften idag föryngring. Numer är inte orsaken pärlfiske utan försurning, utrotning av värdfisk med vattenkraftdammar och kanske framför allt den ökade mängd sediment som transporteras i våra vatten på grund av ovarsamt landnyttjande. Sedimenten sätter igen bottnarna som blir svåra att gräva i för unga musslor. När sedan vattenkraftverk och dammar styckat sönder det svenska vattenlandskapet har värdfiskarna, lax och öring, försvunnit.
Källa: Hav och vattenmyndigheten