Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Här tar jordskeppet i Hällekil form

Uppdaterad
Publicerad

De bygger sitt nya hem i form av ett så kallat ”jordskepp”, en ny typ av arkitektur i Sverige. När SVT hälsar på hos Emma och Magnus Petersén med barn, i Hällekil utanför Deje, är det en lervälling på platsen efter de senaste dagarnas regn.

– Det är två veckor sedan vi var här sist, förklarar Magnus.

– Det har varit så kallt, och skolan har börjat så vi har sovit i huset, säger Emma.

Det vanliga familjelivet pågår parallellt med bygget. Jordskeppet byggs av Emma och Magnus, som genom åren också fått hjälp av volontärer. Gamla bildäck fyllda med sand är grunden:

– Bildäck kan inte mögla, inte ruttna, inga djur vill äta dem, förklarar Emma.

Vill ha stort skafferi

Inomhus börjar planlösningen ta form. Det är uppreglat för badrum, toalett och skafferi med mera.

– Vi försöker handla ganska mycket lokalt och när man då åker till kvarnen och köper havregryn då är det en 25-kilossäck så vi vill ha ett ganska stort skafferi där vi kan förvara maten, säger Emma.

Billigt boende

Jordskeppet ska försörjas med solenergi och vindkraft, vatten kommer från regn och bäck och ett växthus direkt utanför fönstren ska skapa både isolering och mat.

– Jag älskar arkitektur och jag tycker om den här känslan när man kommer hem till någon och så bara: ”Wow, vilket hus!” Och om jag då kan bo bra för klimatet då tycker jag att man ska göra det. Och vad gäller livsstilen så tror jag att om man kan slippa el- och vattenräkning och uppvärmningkostnad så kan man bo väldigt billigt och då kan man få en bättre livskvalitet, säger Emma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.