”Man måste kämpa hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt siffror från Riksidrottsförbundet har Filipstad sedan 2003 tappat åtta idrotter. När det gäller friidrotten så behöver man hjälp av andra för att kunna överleva.

– Första året när jag skulle börja träna de så var de 65 stycken som stod här och väntade på oss. Det var barn överallt, stora som små, säger Cecilia Strand från Filipstads friidrottsförening och minns tillbaka till tidigt 2000-tal. I dag är läget annorlunda.

– I dag består föreningen av våran familj och tre-fyra familjer till, så det är nio aktiva barn.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Friidrotten är inte ensam om att tappa medlemmar. Enligt siffror från Riksidrottsförbundet har Filipstad sedan 2003 tappat åtta idrotter som inte längre får aktivitetsstöd, så kallat LOK-stöd från Riksidrottsförbundet. Det är bland annat volleyboll och handboll. När det gäller friidrotten så behöver man hjälp av andra för att kunna överleva.

– Vi hade krismöte i höstas för det fanns inga aktiva och vi fick knappt ihop en styrelse, säger Cecilia Strand.

”Sitter framför sina telefoner”

I dag har föreningen börjat samarbeta med långlöparsidan för att få ihop en styrelse.

Men det finns de föreningar som går mot strömmen. En och en halv mil norr om Filipstad men i samma kommun ligger den lilla byn Nordmark. När SVT Nyheter Värmland kommer på besök pågår träningen för flickor 12, i skolans gamla hockeyrink i väntan på att gräsplanen ska torka upp. En av ungdomarna som tränar är Joline Hååkman-Svärd, hon tror att intresset för sport bland ungdomar är mindre idag.

– Jag tror att många sitter framför sina telefoner och datorer, det är inte många som håller på med sport i min klass, säger hon.

Men i Nordmark ser man ingen nedgång bland ungdomarna.

– Jag upplever inte det. Tittar jag på mina sexton år i föreningen så har antalet personer i byn minskat, det föds mindre med barn och så vidare men jag kan inte se att vi minskat i verksamhet faktiskt, säger ordförande i föreningen, Benny Ahremark Persson.

Ställer höga krav

Att Nordmark med sina 200 invånare lyckats få ihop en förening med 260 medlemmar varav 60 ungdomar förklarar man bland annat med en god stämning i föreningen.

– Vi har också engagerat oss en del i flyktingungdomar, de har hittat hit och är med i verksamheten.

Benny Ahremark Persson säger att det är svårare för föreningar nuförtiden.

– Folk ställer ganska stora krav idag att det ska fungera och vara lite serverat, men det största är nog ekonomin. Man måste kämpa hela tiden för att få in pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet