Pricksäkra yxkastare

Uppdaterad
Publicerad

Kirveenheitto, eller på svenska – yxkastning är en populär sport bland äldre finlandssvenskar och och bäste svenske yxkastaren finns i Karlskoga.

– Man måste vara lugn och koncentrera sig. Det behövs ingen styrka utan lugn, säger Rauno Wall, svensk mästare i yxkastning 2012.

Det tycks lämpa sig för de äldre?

-Ja, medelåldern är nog nästan 70 år, eller i alla fall mellan 60 och 70 år...

Förra året blev Rauno Wall både svensk och nordisk mästare. Och i Karlskoga finns flera yxkastare som tillhör de bästa i Norden.

Yxkastning som tävlingsgren härstammar från Kanada. Skogsarbetarna där använde dubbeleggade yxor i sitt dagliga arbet och utmanade varande med att kasta yxan mot liggande stockändar. I Sverige började man kasta yxa på 1980 talet. Den förste svenske mästaren korades 1989. Det finns omkring 130 aktiva kastare och under en tävlingssäsong arrangeras ett 20-tal tävlingar runt om i landet.

Numera är det inte så många skoghuggare bland yxkastarna, men det finns de som även har den erfarenheten, så frågan är vad är trevligare – hugga ved eller kasta yxa?

 – Yxkastning -  för det är ju en hobby, säger Olavi Lahdenperä och konstaterar att i skogen var man tvungen att slita för att tjäna sitt levebröd, och det är stor skillnad.

Tolv föreningar tävlade i de svenska mästerskapen. Och Karlskoga har även duktiga yxkastare i damklassen. Seija Vainionpää har varit nordisk mästare.

-När man har börjat kan man inte sluta. Man försöker hela tiden göra bättre ifrån sig, berättar Seija.

Hur mycket tränar du nu för tiden?

-Två gånger i veckan tisdag och torsdag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.