Naturvårdsverket presenterade på fredagen siffror över hur många vargar som krävs för att få en livskraftig vargstam. Två alternativ nämns; dels en stam på 380 djur, och dels en minskning av stammen till 180 vargar.
Miljöminister Lena Ek (C) har dock redan bestämt sig. Hon säger till TT att hon kommer att rekommendera den lägre siffran på 180 vargar.
– Den ligger ganska nära det riksdagsbeslut vi har i dag, på 210 vargar, säger Ek.
Hon säger sig vara medveten om att detta kommer att kräva hårt arbete, med ständig genetisk förstärkning av stammen.
– Det kommer att betyda utsättning av valpar, och ytterligare förstärkningar, säger hon.
Oklart hur stammen ska minskas
Svenska Jägareförbundet har tidigare krävt ett tak på 150 vargar. Idag finns cirka 350 vargar i Sverige.
Enligt Lena Ek kräver en mindre vargstam hårt arbete, med ständig genetisk förstärkning av stammen. Bland annat handlar det om att satsa ännu mer på utplantering av valpar till djurparksvargar. I vintras misslyckades det försöket.
Hur stammen ska minskas till 180 djur är oklart
– Det här tar några år att förverkliga, säger Lena Ek till TT. Om exempelvis den svenska stammen omfattade 180 vargar måste invandringstakten av nya vargar vara mycket högre än hittills, och aktiva åtgärder i form av genetiska förstärkningar skulle vara nödvändiga på en kontinuerlig basis.
Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen: Jag är mållös
Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, blir först alldeles tyst i luren när TT ringer och återger miljöminister Lena Eks uttalande om 180 vargar.
– Jag är mållös. Sverige var ju nära att dras inför EU-domstolen för taket på 210 djur och en licensjakt som sköt ned stammen till det. Nu går hon ned till en lägre siffra som saknar allt vetenskapligt stöd. Det är ungefär som att klimatpolitiken skulle handla om att öka utsläppen. Detta är fruktansvärt. Jag har nog aldrig hört någon miljöminister lägga ett så dåligt förslag, säger han sedan.
Naturskyddsföreningen riktar också kritik mot Naturvårdsverkets rapport, och hävdar att de 380 djur som föreslås för en livskraftig stam är satt i underkant. Stammen borde snarare vara på 700 djur, enligt Naturskyddsföreningen.
Sverige riskerar nu att bli fällt i EU:s domstol, säger Mikael Karlsson.