Diplomatiska kriser efter omhändertaganden

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit flera diplomatiska kriser i Norge efter omhändertagande av utländska barn.

Hagforsbon Alexandra Hasselström fick sina tre barn tvångsomhändertagna i Norge när hon bodde där en kort period under 2011. Förgäves har hon sökt stöd hos såväl det svenska Socialdepartementet som utrikesdepartementet. Det finns helt enkelt inga avtal eller konventioner mellan Sverige och Norge om ett samarbete i frågor som rör omhändertagna barn.

Alexandra Hasselströms situation är inte unik. Norge har hamnat i flera diplomatiska kriser med andra länder efter att utländska barn tvångsomhändertagits i Norge, ett förhållande som den norska public servicekanalen NRK tagit upp i dokumentären ”Barndiplomatiet”. NRK har också träffat en polsk privatdetektiv som rövat bort tvångsomhändertagna barn i Norge för att de ska kunna återförenas med sina polska föräldrar. Se dokumentären här.

Fakta och länkar

Norge är inte medlem av den europeiska unionen, EU, och omfattas därför inte heller av gällande EU-lagstiftning. Norge har inte heller tillträtt 1996 års Haagkonvention vilken reglerar samarbetet mellan de tillträdda staterna i frågor som rör omhändertagna barn.

Här finns den svenska regeringens uppgifter om vilket stöd barn i utlandet kan få av Sverige.

För länder inom EU reglerar Bryssel II-förordningen förhållandena länder emellan när det gäller omhändertagna barn.

För länder utanför EU reglerar 1996 års Haagkonvention förhållandena länder emellan gällande omhändertagna barn, förutsatt att det aktuella landet tillträtt konventionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norgebarnen

Mer i ämnet