Under tisdagen genomförde Skolinspektionen en tillsyn av Lundsbergs skola med anledning av helgens händelser där två elever bränts med strykjärn under en så kallad nollning. Enligt Aftonbladet.se har en 18-åring man delgivits misstanke för inblandning i helgens misshandel på Lundsberg. Han misstänks ha varit drivande när två yngre elever brändes med strykjärn.
Redan ett dygn senare var granskningen klar. Lundsbergs skola stängs med omedelbar verkan i sex månader. Därefter kan Skolinspektionen komma att dra in tillståndet permanent.
– Nu krävs det mycket kraftfulla åtgärder för att skolan ska kunna få tillbaka sitt tillstånd. I bedömningen ligger att man har väldigt stora problem, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör vid Skolinspektionen.
Medias fel
På Lundsberg är förstämningen stor. Till P4 Värmland säger en elev att all uppståndelse kring skolan är medias fel.
– Jag har älskat varje sekund som jag gått på den här skolan. Allt var ett missförstånd, säger eleven.
En annan elev håller med om att det eleverna utsattes för med strykjärnet var sjukt.
– Men de behöver inte stänga ner skolan. Den bild media gett av skolan känner jag inte igen, säger hon.
”En sorglig dag”
Styrelseledamoten Kajsa von Geijer säger att eleverna får nu stöd och hjälp av bland andra kurator och skolsköterska.
Föräldrarna har informerats om stängningsbeslutet. Planen är att eleverna ska lämna skolan under morgondagen.
– Det är ett fruktansvärt beslut som vi har tagit emot i dag, framför allt för våra elever som är helt nedbrutna. Ni har sett hur de har gråtit och vilken chockreaktion som har spridit sig. Det är verkligen en sorglig dag, säger Kajsa von Geijer.
Styrelsen nu kommer att sätta sig med ledningen och analysera vad beslutet betyder och vad skolan behöver göra.
– Våra elever ska känna att de är trygga på skolan, det är vår allra främsta uppgift och vi kommer att göra allt för att säkerställa att vi kan återuppta verksamheten på Lundsbergs skola.
Uttryck för värdegrund
Lundsberg fick så sent som förra hösten ett hot om vite på en halv miljon kronor från Skolinspektionen om skolan inte rättade till sina påtalade brister.
I april i år fann myndigheten att skolan kommit till rätta med pennalismen och avslutade sin tillsyn.
– Det är sorgligt att konstatera att det så snart efter tillsynen så inträffar så allvarliga händelser. Vi har ett uppdrag att skydda elever från att utsättas för allvarliga kränkningar, säger Ann-Marie Begler.
Ann-Marie Begler menar att missförhållandena är ett uttryck för en miljö och en värdegrund som finns på Lundsberg
– Med facit i hand har man inte förmått förändra denna värdegrund och kultur.
Skolinspektionen har meddelat regeringen att man bör stoppa statsbidraget till skolan.
Tre skolor stängda
Lundsberg har haft undervisning för elever på högstadiet och gymnasiet. Majoriteten av eleverna har bott på skolan som ligger i Storfors kommun i Värmland.
De drygt 200 elever som nu plötsligt står utan skola hänvisas till skolor i sina hemkommuner.
Skolinspektionen har tidigare stängt tre fristående skolor med omedelbar verkan: Central Skola Al-Huda i Stockholm, Fredens skola i Göteborg samt Kunskapsboningen i Malmö.
I sex fall har myndigheten beslutat om vite i de fall skolor inte rättar till sina påtalade brister.
Det gäller, utöver Lundsberg, Älvdalens kommun, där viteshotet drogs tillbaka efter förbättringar, Maria Elementar i Stockholm, Sandvikens kommun (elev som inte gått i skola på fyra år), Energigymnasiet i Täby samt Energigymnasiet i Upplands Väsby.
Sanktioner vid misskötsamhet
Om en skola har brister som inte är så allvarliga kan kommunen eller friskolans huvudman få en anmärkning av Skolinspektionen.
- Nästa steg är ett föreläggande som kan vara förenat med vite.
- En friskola som inte rättar sig efter kritiken kan få sitt tillstånd indraget. Är situationen ohållbar kan myndigheten dra in tillståndet, och skolan stängas, med omedelbar verkan.
- När det gäller riksinternaten, som Lundsberg, kan regeringen dessutom återkalla skolans ställning som riksinternatskola. Då förlorar de sitt unika statsbidrag.