Han tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Känslorna svallar i Grums efter att ett par familjer i kommunens bostadsbestånd tvingas flytta för att ge plats åt ensamkommande flyktingbarn.

– Det är ju nästan mitt barndomshem, säger Åke Wigren förtvivlat.

Han har bott i en och samma trappuppgång på Järpegatan i Grums i 43 år. Men i höst tvingas han och hustrun flytta ur sin lägenhet när Grums kommunala bostadsbolag gör om hela trappuppgången till boende för ensamkommande flyktingbarn.

– När det är sådana saker man behöver lägenheter till i kommunen så har man möjlighet att flytta hyresgäster, säger Annika Lomarker som är vd i Grums hyresbostäder AB och tillika kommunchef i Grums.

Problem med tomma lägenheter

Åke Wigren har dock svårt att acceptera kommunens sätt att hantera ärendet.

– Jag tycker de har skött det här så galet så jag har svårt att finna ord för hur galet det har skötts, säger han.

Nio platser för ensamkommande flyktingbarn ska flyttas från det nuvarande boendet på Strandgatan i Slottsbron. Ett boende som måste flyttas eftersom fastigheten, som för övrigt också ägs av det kommunala bostadsbolaget, ska säljas eller rivas.

– Driver man ett bostadsbolag måste man ha sina lägenheter uthyrda. Det har varit ett problem för bostadsbolaget att man har haft så mycket tomma lägenheter, säger Annika Lomarker.

Nu sprids främlingsfientlig propaganda

Att flera mångåriga hyresgäster nu flyttas för att ge plats åt flyktingbarn har lett till spridning av främlingsfientlig propaganda i området. Skyltar med text som i bostadsbolagets namn manar svenskar att flytta från området har placerats i blomrabatter och liknande.

På skylten visas en bild av uppretade sydlänningar. Grums kommun uppger att de varit medvetna om att tvångsflytten kan vara provocerande men säger sig sakna alternativ.

– Det är ju så att den här typen av reaktioner kan komma. Det här är ju ett tillfälle för dem att få vädra sina åsikter. Det är inte mycket vi kan göra åt det annat än att tala om att vår verksamhet är bra, säger Lomarker.

Flera parter kan drabbas

Benny Pedersén är föreståndare för HVB-hemmet på Strandgatan i Slottsbron, där flyktingbarnen bor nu.

– Jag kan förstå att de som bor i trapphuset har de känslor de har. Men för den sakens skull behöver det inte späs på med det rasistiska och mörka. Våra ungdomar i boendet ska inte behöva lida för detta, säger han.

– Det blir ju de, och vi, som blir drabbade. De som sköter den här affären, de bara... säger Åke Wigren och blir tyst en stund innan han fortsätter:

– Jag tror det handlar om pengar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.