Ökad enighet i vargfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Det var en samstämmig samling politiker som blev utfrågade på Sunne jaktmässa under fredagseftermiddagen. Men det finns ett ämne där det brukar bränna till: Vargen. Dagens debatt var inget undantag.

När politikerna som kommit till Sunne jaktmässa ombads att ta ställning med ja- och nej-skyltar blev det tydligt att riksdagspartiernas representanter tyckte lika i många frågor.

Men rovdjursfrågan är fortfarande ett känsligt ämne.

– Vi vill ha till en licensjakt och en lägre föryngringstakt i Värmland. Det är den stora brytpunkten där oppositionen inte kan presentera ett gemensamt förslag, säger riksdagskandidaten Daniel Bäckström (C).

V-kandidat: Inför licensjakt

Vänsterpartiets linje är däremot att vargarna är tillräkligt många i dag. Men riksdagskandidaten Håkan Svenneling (V) är av en annan åsikt.

– Som värmlänning håller jag inte med mitt parti i alla stycken. Jag skulle vilja att vi införde licensjakt eftersom jag ser ett behov för ökad acceptans hos lokalbefolkningen i Värmland.

Dessutom går en skiljelinje mellan partierna vad gäller idén om en ny myndighet för jaktvårdsfrågor. Centerpartiet och Moderaterna är för, medan de andra partierna är tveksamma eller mot.

”Ta ett samlat grepp”

– Jag tycker att det vore bra att få ett samlat grepp med en myndighet som tar viltfrågorna på högsta allvar, säger Daniel Bäckström (C).

–Jag tror inte att det är lösningen, utan vi behöver en sammanhållen nationell rovdjurspolitik och att inte splittra upp den mellan olika länsstyrelser eller göra en liten specialmyndighet. Det har funnits många små myndigheter i Sverige tidigare. Dom blir väldigt små och säregna och driver egna politiska agendor, säger Håkan Svenneling (V).

Svenneling tyckte också att fler kvinnor och personer med utländsk härkomst borde lockas till jakten, för att öka mångfalden. Michael Helmersson (FP) menade samtidigt att det är viktigt att även stadsbor engageras i jakt i länet, för att öka acceptansen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.