På Kärnåsens hembygdsgård söder om Hagfors står nu resterna av det storstilade EU-projektet Rovdjurscentrum. Utställningen som ryms i ett par uthus ska nu iordningställas inför sommaren.
– Det är en bra affär för oss, säger Jan Bäckström, ordförande i Norra Råda hembygdsförening.
– Vi köper utställningen för en krona. Det är bra att vi kan ge den nytt liv.
Planerna för Rovdjurscentret var storslagna. Det skulle bli ett centrum för forskning och turism om de stora rovdjuren. EU stod för 40% av kostnaderna.
Centret byggdes upp på den gamla lanthushållsskolan Nygård i Ekshärad. Man räknade med 22 000 besökare om året.
Fler exempel
Men besökssiffrorna sviktade och Eu-projektet tog slut. Kommunen stod ensam med kostnaderna och utställningen fick packas ihop.
Och det är inte det enda misslyckade EU-projektet. Enligt den ansvariga myndigheten Tillväxtverket har många projekt svårt att överleva när EU-pengarna är slut.
– Det är ett problem i många fall att man inte planerat tillräckligt väl för en fortsättning, säger professor Göran Brulin, som är ansvarig för följeforskningen om de regionala strukturfondsprogrammen vid Tillväxtverket.
– Vi har sett att det inte är ovanligt.
”Måste vara kritisk”
I Värmland finns ytterligare ett exempel. Till Kulturstation Finnskogen intill den norska gränsen i Hagfors grannkommun Torsby skulle 26 000 besökare komma varje år enligt kalkylerna. Nu står huset tomt och öde – till salu sedan flera år.
– Man måste våga ifrågasätta det som står i projektidén, säger kommunalrådet i Hagfors, Mikael Dahlqvist (S).
Är verkligen Hagfors kommun en metropol för den här sortens besöksnäring? – Man måste vara mycket mer kritisk. Det är min lärdom.