Utredning av rovdjursbeståndet

Uppdaterad
Publicerad

Hur få kan vargarna vara, utan att artens existens hotas? Den frågan vill regeringen ha svar på.

Därför ska Naturvårdsverket att göra sårbarhetsanalyser för alla stora rovdjur.

Enligt miljöminister Lena Ek behövs uppgifterna inför de samtal som Sverige ska ha med EU-kommissionen senare i år.

Kommissionen hotade tidigare att dra Sverige inför EU:s domstol sedan regeringen gett klartecken för licensjakt på varg vintern 2010 och 2011. Miljökommissionären påpekade att Sverige inte tagit fram någon förvaltningsplan för arten, och inte heller gjort någon sårbarhetsanalys.

Utdöenderisk

– Analysen behövs för att vi ska kunna avgöra hur vargstammen ska uppnå gynnsam bevarandestatus. EU kommer att ställa många frågor om vårt vetenskapliga underlag, säger Lena Ek.

Hon påpekar att en analys av det här slaget saknades i den statliga rovdjursutredningens som lades fram i april i år. Utredaren Lars-Erik Liljelund ansåg att Sverige behövde en vargstam på minst 450 individer för att dess framtid skulle anses säker, men mer exakta beräkningar över risken för utdöende gjordes aldrig.

Sårbarhetsanalysen ska komplettera den förvaltningsplan för varg som Naturvårdsverket presenterar på fredagen.

Oklart om jakt

Färdigställandet av analysen och planen innebär att Sverige uppfyller sina åtaganden enligt EU:s art- och habitatdirektiv. Men Lena Ek vill inte spekulera om detta öppnar för ett förnyande av licensjakten den kommande vintern. Inom Jägareförbundet finns sådana förhoppningar.

– Vi vet inte hur lång tid det tar med EU. Vi hoppas att vi kan vara klara så snart som möjligt. Sedan får vi se. Och jakt kan utformas på många olika sätt, säger hon.

Sårbarhetsanalysen för varg ska redovisas den 2 juli i år. Analyserna för de tre andra stora rovdjuren, björn, järv och lo, ska tas fram till den 15 januari 2013.

Fakta: Stora rovdjur

* I dagsläget finns cirka 300 vargar, 3 300 björnar, 650 järvar, och 1 500 lodjur i Sverige.

* Stammarna av björn och lodjur är relativt stora efter europeiska mått och båda arterna anses ha gynnsam bevarandestatus. Järven har en svagare stam, men anses ändå ligga på gränsen till gynnsam status.

* Vargens framtid är däremot osäker. Flera forskare anser att 500 vargar är en absolut miniminivå om inte arten ska riskera att dö ut, men vargmotståndarna anser att detta är ett alldeles för högt tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.