Kammarrätten i Stockholm har nu ikväll beslutat om inhibition av den pågående jakten på varg som Naturvårdsverket har beslutat om. Beslutet kommer efter att tre organisationer överklagat beslutet. Detta innebär att jakten stoppas tills den är rättsligt prövad.
– Naturvårdsverkets jaktbeslut var slarvigt och illa underbyggt. Det är bra för vargförvaltningen att det blir rättsligt prövat. Det har inte varit så mycket bevänt med urvalet i den här urvalsjakten., säger Ann Dahlérus, generalsekreterare Rovdjursföreningen.
– Det är oerhört glädjande att det blir en rättslig prövning av jakten. Nu prövas Naturvårdsverkets beslut vilket samtidigt blir en prövning av om den svenska lagstiftningen lever upp till EU:s lagstiftning, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.
Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på jägarförbundet, är långt ifrån lika positiv:
– Vi tycker att hela rovdjurspolitiken börjar bli tragikomisk. Det som gäller ena dagen gäller inte nästa dag. Det kommer på sikt att bli en pyrrhusseger för naturvården, säger han till SVT.
Skulle pågå till 17 februari
Tidigare hade förvaltningsrätten beslutat att inte stoppa jakten. De tre organisationerna Naturskyddsföreningen, WWF och Rovdjursföreningen överklagade då till kammarrätten.
Det var den 30 januari som Naturvårdsverket beslöt om jakt på varg i revir som finns i Dalarnas, Värmlands, Örebro och Västmanlands län.
Jakten inleddes fredagen den 1 februari och skulle pågå till den 17 februari.
– Jag är inte förvånad över Kammarrättens agerande då Naturvårdsverkets jaktbeslut bygger på mycket svaga grunder och i våra ögon är formellt felaktigt, säger Peter Westman, naturvårdschef Världsnaturfonden WWF.
Fakta: Vargar och vargjakt
* Den svenska vargstammen omfattade cirka 30 familjegrupper och 25 revirmarkerande par förra vårvintern. Det totala antalet djur var cirka 270. I dag, efter föryngringen under den gångna våren och sommaren, är antalet med säkerhet högre.
* Naturvårdsverkets beslut innebär att 16 vargar i åtta revir får skjutas 1-17 februari. Reviren är Brattfors och Acksjön i Värmlands län, Ulriksberg och Villingsberg i Örebro län, Fulufjället i Dalarnas län, Kölsta i Västmanlands län, Kloten på gränsen mellan Dalarna och Örebro län, samt Hedbyn i Örebro och Västmanlands län.
Källa: TT