• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Helena Sundén, generalsekreteraren för Institutet mot mutor, om ”Hockeyambulansen”. Foto: SVT

Biljetter istället för lön kan vara muta

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Institutet mot mutor ska biljetter likställas med kontanter. Att erbjuda en så kallad otillbörlig belöning för att utföra ordinarie arbetsuppgifter kan därför stå i strid med mutbrottslagstiftningen.

Västra Götalandsregionen och Frölunda hockey har rört sig i ett gränsland genom sitt upplägg med den så kallade ”Hockeyambulansen”.

– Att erbjuda en anställd inom det offentliga biljetter för att denne ska utföra sitt arbete, i stället för att betala vad personalen kostar och reglera detta i ett öppet avtal, är något som kan falla inom ramen för vad som kan ses som en muta utifrån lagens mening, säger generalsekreteraren för Institutet mot mutor Helena Sundén till SVT Nyheter Väst.

Ambulanssjukvården i Göteborg

”Märkligt upplägg”

På måndagen berättade vi hur Frölunda Hockey har ett upplägg som kallas för ”hockeyambulansen”. Klubben har ett muntligt avtal med regionen som går ut på att de hyr en ambulans med utrustning från Västra Götalandsregionen för 1.500 kronor per gång.

Men i priset ingår ingen personal. De jobbar i utbyte mot hockeybiljetter.

– Det är ett mycket märkligt upplägg. Vill man låna den kompetens som finns från ambulanspersonalen så ska man ju ha ett öppet avtal som reglerar det här förfarandet. Det  är inget som ska lottas ut på fritiden för det är fortfarande personer som träder i tjänst och som ska kunna arbeta om något skulle inträffa, menar generalsekreteraren för Institutet mot mutor.

”Inget konstigt”

När SVT Nyheter Väst påpekar för Frölunda hockeys ordförande att Institutet mot mutor anser att upplägget är tveksamt avfärdar han det.

– Det är väldigt många människor som jobbar ideellt för oss. De här personerna gör det också. Så det är inte konstigt alls i vår värld, svarar Grauers.

LÄS MER: Vårdförbundet förstår inte varför Frölunda betalar för fordonet men inte avtalsenliga löner för personalens kompetens.

Men på Institutet mot mutor är man inte alls lika övertygade om att det här går rätt till. Särskilt sett till att avtalet uppges vara muntligt och därmed inte är offentligt för vem som helst att titta närmre på.

– Det här borde skötas på det sättet att det finns ett tydligt och öppet avtal mellan parterna. Och ser man nu att det är ett krav att det ska finnas ambulanspersonal på plats så får man också förutsätta att man betalar för personalen. För en ambulans i sig hjälper ju inte så länge inte människorna finns där som har den kompetensen som behövs, förtydligar generalsekreterare Sundén.

Otydliga avtal

Institutet mot mutor har analyserat de mutärenden som varit uppe till behandling under 2015 och Helena Sundén ser ett mönster i att det finns intresse på många ställen att ”sponsra” på olika sätt.

I de fall institutet har tittat på har man ofta försökt kringå reglerna genom otydliga avtal. Avtal som ofta saknar förankring i högsta ledningen eftersom de inte är i linje med de regler som finns.

De källor vi varit i kontakt med berättar att det är en liten grupp personer på ambulansen i Göteborg som är ansvariga för att Frölundas ambulans är bemannad.

Sedan 2012 har dessa personer hittat anställda som ställer upp på sin lediga tid i utbyte mot biljetter. Men det ska inte bara vara personalen som får biljetter.

– Ledningen för Sahlgrenskas ambulanssjukvård får också biljetter. Jag har svårt att säga exakt hur många det är. Men jag får intrycket att det är en person får så många som han vill, säger en av de anonyma källor som SVT Nyheter Väst haft kontakt med.

Ställer krav

Vi har sökt Anna-Karin Juwél-Egeland som är Västra Götalandsregionens verksamhetschef för ambulansen i Göteborg. Trots upprepade försök vill hon inte ha direktkontakt med SVT för en intervju utan svarar via Västra Götalandsregionens presstjänst.

Det visar sig att hon ställer specifika krav på hur uthyrningen av deras ambulans ska skötas.

– Vårt krav för att Frölunda HC ska få hyra ambulansen är att den bemannas med personal som har rätt kompetens. Därför har vi en kontaktperson utsedd från oss för att fakturera och underlätta samarbetet, det innefattar inget omfattande rekryteringsarbete. Detta arbete sker utanför arbetstid på uppdrag av Frölunda HC, skriver Anna-Karin Juwél-Egeland genom presstjänsten.

Hela hennes svar kan du läsa här.

Verksamhetschefen på ambulansen medger att den eller de som gör det administrativa arbetet med att planera bemanningen också får biljetter, liksom de som bemannar ambulansen. Men förnekar att övriga i ledningen får biljetter.

– Information har gått ut till personer i ledningsfunktion och administrativ personal att biljetter bara ska gå till dem som aktivt arbetat på något sätt vid de tillfällen Frölunda HC har anlitat vår ambulans, antingen genom att vid sidan av sitt ordinarie arbete bemanna ambulansen eller i egenskap av kontaktperson. Jag förutsätter att detta också har följts, skriver verksamhetschefen.

”Utredning bör göras”

Enligt Institutet mot mutor kan detta upplägg till och med vara brottsligt. Nu menar organisationen att en utredning bör göras av åklagarna vid Riksenheten mot korruption.

– Det finns en risk för muta kopplat till de personerna som fördelar sina kollegor här att åka ut. För frågan är, gör de det i tjänsten och tar emot hockeybiljetter för att skicka ut kollegorna? Då är det väldigt tveksamt. Och det är också något som åklagarna på Riksenheten mot korruption bör se närmare på, säger generalsekreteraren för Institutet mot mutor Helena Sundén till SVT Nyheter Väst.

Efter att vårt avslöjande om upplägget säger både Frölunda och regionen att de nu ska träffas och diskutera om de ska ändra sitt upplägg.

– Vi välkomnar en granskning ifall de skulle anse att det finns något felaktigt i detta upplägg. Vi vill göra rätt och är beredda att ändra på våra upplägg om något skulle visa sig vara felaktigt, skriver Anna-Karin Juwél-Egeland genom Västra Götalandsregionens presstjänst.

Straffbestämmelser om mutbrott

Den 1 juli 2012 trädde nya straffbestämmelser om mutbrott i kraft. Bestämmelserna innebär i huvudsak följande:

1. En anställd eller en uppdragstagare får inte ta emot, godta ett löfte om eller begära enotillbörlig belöning för utövningen av anställningen eller uppdraget (tagande av muta)

2. Det är inte tillåtet att åt en anställd eller en uppdragstagare lämna, utlova eller erbjuda en otillbörlig belöning för utövningen av anställningen eller uppdraget (givande av muta)

3. Det är inte tillåtet att ta emot, godta ett löfte om eller begära en otillbörlig förmån för att påverka någon som utövar myndighet eller beslutar om offentlig upphandling eller att lämna, utlova eller erbjuda en otillbörlig förmån till någon för att denne ska påverka beslutsfattaren vid myndighetsutövning eller offentlig upphandling (handel med inflytande)

4. En näringsidkare måste vara försiktig med att lämna pengar eller andra tillgångar till sina ombud, agenter, samarbetspartners eller andra representanter så att medlen inte används till mutor (vårdslös finansiering av mutbrott)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulanssjukvården i Göteborg

Mer i ämnet