Unik renovering av miljonprogram

Uppdaterad
Publicerad

I Alingsås startade 2008 ett unikt projekt när husen i ett miljonprogramsområde var först i Sverige med att renoveras med passivhusteknik. Nu när allt står klart så förvånar resultatet.

I Västra Götaland byggdes närmare 150 000 lägenheter under 60- och 70-talet. Idag är det många av dem som är i behov av renovering till betydande kostnader. I Alingsås finns området Brogården, som byggdes i början av 70-talet och renoveringsbehoven var stora.

– Husen var otäta, dåligt isolerade, dåliga fönster, det var dragigt och värmesystemen fungerade inte på bottenvåningen. Det fanns krav på en allmän renovering, säger Hans Eek, arkitekt på Passivhuscentrum i Alingsås. 

Det kommunala bostadsbolaget Alingsåshem har totalt 16 hus i Brogården.

– Brogården har ett så kallat bevarandevärde. Det är en arkitektur som är typisk för den tiden de byggdes i och värd att bevara. Vi har behållit andan i 70-tals arkitekturen men byggt med moderna material, säger Jenny Bengtson, kommunikatör på Alingsåshem.

Renoveringen av husen startade 2008 och i slutet av förra året stod allt klar. Processen har inneburit att Alingsåshem renoverat ett hus i taget och sedan, i samråd med byggarna, förbättrat byggmetoderna under resans gång.

– Vi rev ner allt utom husens skelett. Vi tilläggsisolerade grunden, byggde nya ytterväggar med passivhusteknik, gjorde nya rördragningar, satte in ny ventilation och nytt elsystem, förklarar Jenny Bengtson, kommunikatör på Alingsåshem.

Egen uppvärmning

Att värma upp alla bostäder i Sverige står för drygt en fjärdedel av all energianvändning. Det finns väldigt mycket pengar att spara om husen blir bättre isolerade. Det var något som Alingsåshem ville satsa på. De beslöt alltså att behålla husens stomme av betong och sedan renovera med passivhusteknik. Det beslutet var unikt, inget annat bostadsområde byggt under miljonprogrammet hade då renoverats med den tekniken. En teknik som bland annat innebär att det är extra tjock isolering i väggar och tak. Och uppvärmningen kommer inte från traditionella element.

– Uppvärmningen sköter man själv genom att leva i sin lägenhet. Alla hushållsapparater genererar värme och du som människa genererar värme, och då hjälper du till att värma upp din egen fastighet. Om det är kallt ute så kan Alingsåshem hjälpa till med att värma luften som kommer in genom ventilationen, säger Jenny Bengtson, kommunikatör på Alingsåshem.

Enligt Jenny Bengtson så ska inomhustemperaturen aldrig vara lägre än 20 grader, även när det är riktigt kalla vintrar. Och alldeles nyligen kom det ett resultat på hur det gick med energiförbrukningen. Mätningen hade pågått i 24 månader och svaret var förvånade.

– Energiförbrukningen för uppvärmning, som är den största posten, den har sänkts med ungefär 80-85% beroende på vilket hus det är vi tittar på. Så vårt mål på 75 %, det har vi nått och ofta överskridit, säger Jenny Bengtson, kommunikatör på Alingsåshem.

Stor investering

Det finns en baksida av myntet, och det är att passivhusteknik gör det dyrare att renovera en lägenhet. Den totala renoveringskostnaden per lägenhet är drygt 1,4 miljoner kronor. Men enligt Hans Eek på Passivhuscentrum så innebär den minskade energiförbrukningen ändå att det till slut går plus.

– Om man hade byggt om Brogården och bara följt svensk byggnorm så hade det blivit 100 000-130 000 kr billigare. Men återbetalningstiden på 130 000 kronor är mycket kort, mindre än tio år. Om huset ska stå över 50 år så är det en vinstaffär efter det tionde året, säger Hans Eek, arkitekt på Passivhuscentrum i Alingsås.

Alla lägenheter är nu totalrenoverade och det har satts in hissar i vissa uppgångar. För hyresgästerna märks det på hyran, som har höjts med 12-38%.   

– Många klagar på att en del lägenheter är dyrare än andra, men jag är nöjd med hyran. Jag betalar 6800 kr i månaden för min lägenhet på 78 kvadratmeter, inklusive garageplats och varmvatten, säger hyresgästen Morgan Knutsson.

Trots att det alltså är dyrare att renovera med passivhusteknik så är Hans Eek övertygad om att tekniken bör användas när resterande hus i miljonprogrammet ska renoveras.

– Skulle vi göra detta så skulle vi lösa en del av Sveriges energiproblem, faktiskt.  Vi kan spara in över 7 TW/h om vi skulle göra det med hela miljonprogrammet. 7 TW/h är lika mycket energi som 300 000 nya småhus behöver, avslutar Hans Eek, arkitekt på Passivhuscentrum i Alingsås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.