Som uppväxt i Somalia fanns det bara en bok som var vägledande och det var Koranen, men när hon flyttade till Sverige var valet inte lika självklart och 2006 konverterade hon till kristendom. Reaktionerna från andra muslimer har dock varit mycket starkare än Mona Walter hade trott. Reaktioner som varit rena hot.
– Jag vet var du bor, jag dödar dig. Folk spottade. Vissa väntade vid busshålplatsen, kastade kaffe. Det enda som är kvar är att de inte har dödat mig, jag lever ju. Men jag vet inte vad de kan göra, säger hon.
Outforskat ämne
Det finns väldigt lite forskning på området, men nu ska Göran Larsson som är professor i religionshistoria på Göteborgs universitet i ett nytt projekt intervjua muslimer som lämnat islam och se vilka motsättningar som finns i ett mångreligiöst Sverige.
– Själva korantexten i hur man ska förhålla sig till dessa frågor är väldigt omdisktuerat. Det är uppenbart att det i stora delar av världen är kontroversiellt och till och med förbjudet att byta religion. Men i ett europeiskt eller svenskt sammanhang så är religionsfrihet något som individen själv får bestämma. Det är också viktigt att betona att det finns imamer i Sverige som betonat detta, men den typen av röster lyfts inte fram i diskussionen, säger han.
Mahmoud Khalfi, imam hos Islamiska förbundet:
– Jag vill höra mer och veta mer. Vi kan hjälpa till om det finns missuppfattningar eller misstolkningar av texterna. Det är vår roll att tydliggöra. Vi är emot detta och hjälper till. Alla är välkomna.
Lever med överfallslarm
Mona Walter vill inte smutskasta andra muslimer, men anser att det finns stöd för deras agerande i Koranen och det var en anledning till att hon lämnade. Idag lever hon med ett överfallslarm och hon är inte ensam om att vara utsatt som konvertit.
– Nej. Idag skulle jag haft två till som också skulle berätta om sina upplevelser, men de vågade inte.
– De flesta lever hemligt. Jag lever ett normalt liv trots alla hot och trakasserier. Men jag lever mitt liv som jag vill och som öppet kristen.