Just nu väntar runt 200 barn på att få komma till ett första besök på barnlogopedmottagningen på Södra Älvsborgs sjukhus.
Enligt personalen på mottagningen har man inte uppfyllt vårdgarantin sedan 2012.
– Nu har vi väntetider på uppåt 18 månader. Efter första besöket dröjer det sedan ytterligare flera månader innan behandlingen påbörjas, säger Karina Schön Larsson, en av logopederna på mottagningen.
”För lite tjänster”
När SVT Nyheter Väst kommer på besök träffar vi Karina Schön Larsson och Jenny Harlid samt den vikarierande logopeden Justin Weinfeld.
Totalt har man 2.25 heltidstjänster på mottagningen.
– Det är alldeles för lite, det har vi påtalat under lång tid för ledningen, säger Jenny Harlid.
Trots att man nu har Justin Weinfeld som extrabemanning sedan i januari räcker personalstyrkan inte på långa vägar till.
– Det är fruktansvärt frustrerande att inte kunna ge barnen den vården de behöver och har rätt till, säger Jenny Harlid.
Barn med ät- och språkstörningar
På mottagningen tar man emot barn med språkstörningar. Språkstörningarna är oftast medfödda och kan handla om allt från svårigheter att tala till bristande språkförståelse och ordförråd.
Dessutom tar man emot barn från ett stort upptagningsområde som har ätproblem av många olika anledningar.
– När det gäller språkstörningar är 18 månader en evighet för ett litet barn. Problemen riskerar att förvärras eller bli bestående när barnet inte får den behandling det behöver, säger Karina Schön Larsson.
På sikt leder det till stora konsekvenser.
– Barnet halkar efter i hela sin utveckling och kan få problem i skolan. Inte bara barnet utan också omgivningen kan må oerhört dåligt av det, säger Justin Weinfeld.
Orsaken till de långa väntetiderna är flera. Dels har språkstörningar uppmärksammats på senare år, vilket gör att fler söker vård. Dessutom tar man emot vissa patientgrupper även från Alingsås vilket gör att upptagningsområdet är mycket stort.
– Vi har längst väntetider i hela regionen, säger logopederna.
Eventuellt är också väntetiderna längst i hela landet.
Vill ha gensvar
Nu kräver man att sjukhusledningen och sjukvårdspolitikerna tar problemet på allvar. Ett första steg är enligt personalen att öka bemanningen.
Verksamhetschefen säger sig förstå frustrationen.
– Jag håller med om att de här väntetiderna inte är acceptabla. Vi har försökt åtgärda situationen men hittills har våra insatser inte fungerat.
Nu jobbar jag för att få den extra bemanningen permanent. Vi har också lyft frågan på alla nivåer och jag hoppas att vi ska se en förbättring nästa år, säger Gunnar Helgesson, verksamhetschef på neurologiska och rehabiliteringskliniken vid SÄS.