Sälarna har fått nedsatt immunförsvar av fågelinfluensa och har dött av lunginflammation. Foto: SVT

Kulmen nådd för säldöden

Uppdaterad
Publicerad

Den virusepidemi som orsakat att över 800 sälar dött i Kattegatt och Skagerack ser nu ut att ha klingat av. Dessutom med betydligt färre döda djur än befarat.

– Det är mycket liten andel som dött, under fem procent av den totala populationen på 25.000 sälar, säger Tero Härkönen, sälforskare vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, till SVT Västnytt.

Ny fågelinfluensa

Utifrån hur epidemins förlopp utvecklat sig drar Tero Härkönen slutsatsen att minst 40 procent av populationen varit smittad. Överlevnadsgraden anser han därmed varit god.

– Det är en svag dödlighet jämfört med den stora säldöden 1988 och den 2002. Då orsakade sälpesten att hälften av populationen dog, säger Tero Härkönen.

Tero Härkönen och hans forskarkollegor är nu tämligen säkra på att det är en ny typ fågelinfluensavirus som orsakat året säldöd, en influensa typ A av subtypen H10N7 som aldrig tidigare rapporterats hos säl någonstans i världen. Smittan sänker sälens immunförsvar och de som dött har gjort det av lunginflammation.

Kulminerade i september

De första döda sälarna rapporterades in i våras och antalet dödsfall ökade under sommaren. Totalt har 414 döda sälar rapporterats utmed västkusten, de flesta utmed Hallandskusten, Göteborgs södra skärgård och utanför Orust. I hela Kattegatt och Skagerack är det totala antalet inrapporterade fall cirka 800.

– Epidemin kulminerade i september men har nu klingat av, säger Tero Härkönen.

Det är dock fortfarande oklart varför sälarna smittats just i år och av vilket djur.

– De tecken vi har är att smittan kommit från spillning av sjöfåglar, säger Tero Härkönen.

Prover har tagits på trutar och planeras även att tas på ejdrar. Analys pågår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.