Nöjesparksbranschen träffas just nu på Svenska mässan i Göteborg med 8000 besökare. Utställare från hela världen visar upp det senaste i sånt som snurrar, skjuts iväg, åker upp och ner och fram och tillbaka. Massor med inspiration för ett ställe som Liseberg och för Lisebergs vd Andreas Andersen.
Han började sin karriär en gång som jurist, sedan bytte han yrkesbana och började arbeta med nöjeparker bland annat på Tivoli i Köpenhamn. Sedan snart fem år tillbaka är han vd på Liseberg, och det är en bransch som har höga krav från sina besökare.
Med ett leende på läpparna går han runt på mässgolvet och hälsar på människor som kommer fram när de känner igen honom.
Måste förnya sig
Ljudnivån är hög, från diverse karuseller och spel, som blinkar, tutar och för oväsen. Hela mässan är nästan som en nöjespark, inte så mycket barn, utan mest män i kostym som mest liknar vanliga försäljare. I ett hörn står en uppblåsbar ko och dansar.
Hur pass viktigt är det för en nöjespark att hitta nya nöjesattraktioner?
– Extremt viktigt, man kan säga att om man inte konstant förnyar sig eller återinvesterar, så har man faktiskt inte någon affär på lång sikt, säger Andreas Andersen. En tumregel i branschen är att man ska investera eller reinvestera 12 procent av sin omsättning varje år, bara för att hålla kvar gästerna.
Virtual Reality på väg in
Pariserhjulet, Uppskjutet och Höjdskräcken är redan på väg bort från Liseberg. I stället kommer nya installationer som bygger på ny teknik i nya kombinationer.
LÄS OCKSÅ: Anrika hjulet tackar för sig
– Det som händer just nu i attraktionsbranschen är att olika teknologier träffas i nya konstellationer. Det vill säga att de gamla klassiska mekaniska attraktionerna möter den digitala världen, säger Andreas Andersen. Man jobbar mer och mer med 3D och virtual reality, så det är nog den primära trenden just nu.
Hur viktigt är det att ha barnasinnet kvar som vd på Liseberg?
– Extremt viktigt, det är också svårt för att mitt jobb är väldigt lite karusell och väldigt mycket excell. Egentligen är mitt jobb inte glamouröst, men jag tror att det är viktigt att komma ihåg att jag jobbar med glädje, så jag försöker också att vara i parken och träffa anställda och gäster, säger Andreas Andersen.