Milstolpe nådd för vågkraftssatsning

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för svensk vågkraft har länge varit ett frågetecken – men nu levereras det för första gången el på nätet från vågkraftsverken i Sotenäs.

Företaget kallar det själva för en mycket viktig milstolpe. Strax före jul sjösattes ett 120 ton tungt undervattensställverk och sedan ett par veckor levererar de 36 vågkraftverken utanför Sotenäs nu el på det svenska nätet.

Exakt hur mycket ström som genereras vill varken elföretaget Fortum, som driver parken, eller vågkraftstillverkaren Seabased berätta förrän de är färdiga med ett antal analyser. Men en uppskattning de gör är att parken, när den är igång för fullt, ska kunna producera el ett motsvarande behovet för drygt 500 hushåll.

– Det är en stor framgång, alla vill ju se verkliga siffror att det här fungerar och inte bara forskningsresultat, säger Tommy Hansson, verkstadschef på Seabased i Lysekil.

En del skeptiker har framfört att det inte går att ha verksamhet i Sverige för att de svenska vågorna är för små. Den kritiken avvisas nu helt.

– Just nu motbevisar vi ju detta för vi levererar ju på nät. Vi visar att det fungerar och är ett miljövänligt alternativ, säger Tommy Hansson.

Väntar på en större order

Nu väntar en testperiod innan företaget och dess ägare beslutar om hur de ska gå vidare, till exempel om det fortfarande är aktuellt att bygga en fullskalig park med 420 verk utanför Bohuskusten. Det kommersiella genombrottet ligger enligt Fortum sannolikt ett par år framåt i tiden.

Men trots ovissheten står Seabased fast vid att de hundratals arbetstillfällen som under flera år hägrat för Lysekilsborna kan bli verklighet. I nuläget har företaget 25 anställda.

– Vi väntar bara på en större order så det är bara en tidsfråga, säger Tommy Hansson.

När kan vågkraft vara ett sätt att sörja för vårt energibehov?

– Det ligger nära i tiden att få ut stora parker men det är kunderna som bestämmer, säger Tommy Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.